Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

JUTRI
14°C
2°C
SOB.
4°C
-6°C
Deli

Šentjoški gasilci praznovali 60 let

Šentjošt, 1. julij – Prostovoljno gasilsko društvo Šentjošt je na prvo julijsko soboto obeležilo šest desetletij obstoja. Organizirali so svečano parado, podelili priznanja zaslužnim posameznikom, po zaključku uradnega dela pa druženje nadaljevali na veselici.

Kot je v svojem govoru dejal Klemen Droftina, predsednik društva, je bila požarna zavest v Šentjoštu oblikovana že pred prvo svetovno vojno, ko so vaščani kupili več ročnih brizgaln in veder. A ne glede na to za uradni začetek delovanja društva šteje 25. september 1957, ko je deset ustanovnih članov podpisalo ustanovno listino. Žal jih je polovica danes pokojnih. Od takrat do danes so gasilci nenehno izpopolnjevali tehniko, urejali prostore, vzgajali mlade in se izobraževali. Danes ima društvo velik gasilski dom, dve vozili (orodno in avtocisterno), odlične tekmovalne enote (sodelovali so celo na olimpijskem tekmovanju) in dobro izobražen kader. A zdi se, da je gasilstvo nikoli dokončana zgodba. »Tako lahko na koncu ugotovimo, da smo pravzaprav ponovno na začetku, ko še vedno potrebujemo vedno boljšo tehniko, več znanja in ne nazadnje več sredstev, da bi zadostili potrebam uspešnih gasilskih posredovanj. Vendar pa je isto tudi to, da za vse skupaj še vedno gasilci z veseljem skrbimo prostovoljno in z namenom pomagati sočloveku v stiski, in dokler bo tako, mislim da se za prihodnost gasilstva v našem kraju ni bati,« je sklenil svoj nagovor Droftina.
Društvu je čestital in izročil priznanje župan Franc Setnikar, ki je dejal, da so gasilci tisti, ki vedno priskočijo na pomoč – pa ne le ob nesrečah: »Zato sem na vas, gasilce, izredno ponosen, ker se vedno, ko vas ljudje potrebujejo, odzovete in pomagate!« Pohvalne besede je društvu namenil tudi Franc Bradeško, predstavnik Gasilske zveze Slovenije, ko je dejal, da je društvo v svojih 60-letni zgodovini doseglo več kot kakšno drugo v svojih 100 letih. Velik pečat prireditvi je dala svečana parada, ko se je skozi vas, mimo gasilskega doma, sprehodila dobra stotnija gasilcev v svečanih in delovnih uniformah, za njimi pa so špalir zaključila gasilska vozila. Glasbeno podlago je dogodku dajala pihalna godba iz Žirov. Ker gre za jubilejno leto, so podelili priznanja. Večino so jih podelili že na eni od predhodnih slavnostnih sej, najvišja pa tokrat pred občinstvom. Gasilsko odlikovanje II. stopnje sta prejela društvo in Izidor Tominc. Gasilsko odlikovanje I. stopnje sta prejela Anton Dolenec in Janez Droftina, gasilsko odlikovanje plamenica I. stopnje pa Dominik Jesenko, aktualni poveljnik društva. Druženje se je po uri dolgem uradnem delu nadaljevalo v neposredni soseščini gasilskega doma: na asfaltni ploščadi pred osnovno šolo, kjer so gasilci pripravili veselico. Kljub sprva slabi vremenski napovedi, jim je vreme dobro služilo, zato so se zvoki Ansambla Javor slišali še dolgo v jutro …

 

Gašper Tominc, fotografije: GT

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!