Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Rekordnih 27 otrok na Noči z gasilci

Za nami je 8. izvedba Noči z gasilci, ki se je odvijala od petka, 20., do nedelje, 22. avgusta. Tokrat se je zbralo rekordnih 27 mladih gasilcev, ki so torej tri dni preživeli v gasilskem domu v Dvoru.
Aktivnosti so se pričela v petek ob 18:00, ko smo se najprej razdelili v šest skupin, ki so veljale vse dni. Po uvodni predstavitvi hišnega reda, sta sledili dve zanimivi gasilski igre, kjer se je že pokazal ekipni duh, saj so bile boljše ekipe nagrajene z večjim številom točk. Prva igra je preverjala predvsem gasilsko spretnost, saj je bilo treba z vrvjo zadeti stožec. Druga igra pa je bila še bolj zanimiva, saj je bilo treba cev čim višje izvleči. Mladi gasilci so zabeležili nekaj izjemnih poskusov, a lanskoletnega rekorda tokrat niso presegli.

Kaj hitro je bila na vrsti večerja, ki so si jo otroci pripravili sami. Pekli smo palačinke, na odprtem ognju pa hrenovke. Za tem pa je sledilo težko pričakovano prenočevanje v gasilskem domu. Dvorana gasilskega doma je bila tokrat povsem polna podlog za spanje, spalnih vreč in otrok. Nekateri so zaspali hitro, drugi so bili pokonci nekoliko dlje.

Sobotno dopoldne smo preživeli v gasilskem duhu. Najprej smo se razdelili v dve polovici. Prva je odhitela v Tlake, kjer je bilo pred njimi gašenje pravega požara. Otrokom so bile na voljo številne vedrovke, mladincem pa tudi C-cevi. Mladi gasilci so spoznali, da je za uspešno gašenje potrebno ekipno sodelovanje ter pravilna izbira gasilnega sredstva. Ob tem je nastalo tudi nekaj prekrasnih fotografij.

Druga polovica pa je ostala pri gasilskem domu, kjer se je pomerila v gasilskem poligonu. Najprej so morali med seboj speti sesalne cevi, jih priklopiti na motorno brizgalno, nato pa izvesti dva napada. V drugem delu je sledil prenos ponesrečenca ter "gašenje" gozdnega požara, za zaključek pa je bilo treba vso uporabljeno orodje in opremo še pospraviti na prvotno mesto.

Po slastnih čevapčičih, ki sta jih spekla mladinca, smo se preselili na travnik v Dolenjo vas, kjer smo pripravili vodne igre. Zaradi vročine so seveda vsem prijale. Ob vodnih igrah so se vsi nadvse zabavali, saj niso bili najboljši tisti, ki so najmočnejši, temveč je bilo treba uporabiti tudi nekaj iznajdljivosti.

Sledila je postavitev tako imenovanega "spolzkega Janeza", improviziranega tobogana po travi. Na travno površino je položen polivinil, za boljšo drsnost pa se uporablja voda, tako kot na pravem toboganu. Otroci so ob spustih po "spolzkem Janezu" nadvse uživali. Ker pa je bila v bližini tudi Gradaščica, so se nekateri v njej tudi namočili.

V večernem delu pa smo izvedli tombolo. Otroci so prejeli lističe in vneto črtali izžrebane številke. Tisti z največ sreče so prejeli tudi simbolične nagrade.

Nedeljski program se je za nekatere pričel že ob štirih zjutraj. Na lastno pobudo so mladinci tretje leto zapored nadaljevali tradicijo in odšli na Grmado. Tako so vstali ob 4:00 ter se v temi odpravili na vrh Grmade. V dopoldanskem delu smo se znova razdelili v dve skupini ter se odpravili na dva različna kraja. V Dolenji vasi smo s pomočjo mladinske motorne črpalke črpali vodo iz Gradaščice in tako spoznavali delovanje različnih ročnikov. Druga skupina pa je spoznavala delovanje radijske postaje in preiskovanje zadimljenih prostorov. V gasilskem domu so bile namreč skrite žogice s številkami, ki so jih morali otroci najti ter jih preko radijske postaje sporočiti ekipi, ki jih je čakala zunaj.

Prvi del popoldneva smo izkoristili za skriti zaklad. Mentor Klemen je pripravil številne vmesne namige, mladina pa je poskušala kar se da hitro priti do končne rešitve. Tokrat se je skriti zaklad skrival v tanku avtomobila.

Zadnjo urico srečanja smo izkoristili za podelitev prav posebne nagrade. Za najbolj vestno obiskovanje vaj od lanskoletne Noči z gasilci do letošnje je posebno priznanje (lesen Krtko) prejel pionir Jakob Oven. V enem letu je bil prisoten kar na 60 vajah, za dve vaji se je upravičil, enkrat pa je bil odsoten. Po dogovoru to pomeni 98,41% udeležbo.

Ob odhodu domov pa so starši otrok s prav posebno gesto nagradili in se zahvalili mentorju Klemenu in celotni ekipi, ki je izvedla letošnjo Noč z gasilci. Hvala jim!

PGD Dvor, Klemen Zibelnik

Oglejte si tudi