Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Med prejemniki državnih priznanj Civilne zaščite tudi naši občani

V Festivalni dvorani v Ljubljani je 4. marca, ob dnevu Civilne zaščite, potekala slovesna regijska podelitev priznanj in nagrad, ki jo je organizirala Uprava RS za zaščito in reševanje. Letos sta na predlog Občine Dobrova - Polhov Gradec bronasti znak prejela tudi dva naša občana ter celotna Gasilska zveza Dolomiti.
Leto 2014 si bomo v mnogih slovenskih krajih zapomnili po številnih naravnih nesrečah, saj so nas doleteli žled, več poplav, plazovi in drugo, kar pa je sicer spodbudilo, da je bilo lansko leto prav tako leto izjemne medsebojne solidarnosti in pomoči. 

Civilna zaščita, ki je znotraj ministrstva za obrambo – Uprave RS za zaščito in reševanje – namensko organizirani del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami oziroma poseben del namensko organiziranih sil za zaščito, reševanje in pomoč ter deluje na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, vsako leto ob dnevu Civilne zaščite, 1. marca, podeljuje priznanja in nagrade posebej zaslužnim. To so vselej pripadniki Civilne zaščite ter drugi posamezniki, skupine, občani in gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije, ki odlikovanje prejmejo za posebne zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč. Glede na pestro leto je bilo letos temu primerno tudi število odlikovanj. Komisija je na nacionalni ravni letos potrdila kar 960 predlogov za priznanja: 802 bronasta, 70 srebrnih in 68 zlatih znakov, 19 plaket ter kipec Civilne zaščite za življenjsko delo.

Med prejemniki so bili tudi trije iz Občine Dobrova - Polhov Gradec, ki so bronasti znak Civilne zaščite prejeli za izredno delo in izkazano posebno pripravljenost, sodelovanje ter učinkovita dejanja ob naravnih nesrečah v letu 2014 na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec. Dobitniki – Mojca Sečnik kot zaposlena na področju komunale v upravi Občine Dobrova - Polhov Gradec, Franc Koprivec kot večletni poveljnik Civilne zaščite za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih nesrečah ter Gasilska zveza Dolomiti, ki znotraj desetih društev združuje občinske prostovoljne gasilske enote in predstavlja v občini izredno učinkovit del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami – so priznanja prejeli na slovesni regijski podelitvi v Festivalni dvorani v Ljubljani. Tam jih je nagovoril tudi gostitelj, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je med drugim dejal, da smo Slovenci na področju medsebojne pomoči lahko vzor vsej Evropi in vsemu svetu. Spregovoril je tudi Branko Dervodel, namestnik generalnega direktorja URSZR, ki se je med drugim dotaknil enormnih zneskov, ki so jih odnesle naravne nesreče, ter se zahvalil vsem za njihovo solidarnostno pomoč, jim zaželel obilo uspešnega dela ter čestital prejemnikom priznanj in nagrad.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

 

 

Oglejte si tudi