Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Digitalni opozorilni sistem za večjo varnost

Občina Dobrova - Polhov Gradec je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) opremila križišče Stranske vasi (Dobrova) in Polhograjske ceste z opozorilnim sistemom COPS@road. Sistem s svetlobnimi signali pravočasno opozarja voznike na približevanje križišču in prisotnost drugih udeležencev v prometu. Župan Občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar je ob simboličnem odprtju poudaril, da gre za pozitiven prispevek k izboljšanju varnosti prometnih udeležencev na tem obremenjenem križišču.
Na križišču Stranske vasi (Dobrova) in Polhograjske ceste oziroma »pri transformatorju« so med leti 2011 in 2015 po informacijah Policijske uprave Ljubljana zabeležili devet prometnih nezgod, občina jih je zabeležila še več. Primarna razloga za prometne nesreče sta bila predvsem slabša preglednost križišča in povečana hitrosti vozil na prednostni cesti. Na omenjenem križišču je zdaj postavljen opozorilni sistem COPS@road (COllision Preventing Safety system), ki z uporabo nabora detektorjev zaznava približevanje udeležencev prometa križišču iz več smeri in jih s pomočjo rumenih utripalcev na kontrastni tabli opozarja na nevarnost trka v realnem času.

 

Delovanje opozorilnega sistema
Na križišču »pri transformatorju« so postavljeni štirje moduli s kontrastno tablo, vgrajenimi prometnimi znaki (stop ter križišče prednostne in neprednostne ceste) in senzorsko nadzorovanimi aktivnimi utripajočimi lučmi. Moduli sistema COPS@road so med seboj brezžično povezani, aktivirajo pa se ob zaznavi sočasnega prihoda vozil v križišče in v realnem času opozarjajo na nevarnost trka. Vse enote sistema so povezane z oddaljenim strežnikom COPS, ki mu posredujejo statistiko o hitrosti in zmanjšanju hitrosti vozil, pavšalno obremenitev križišča ter informacije o delovanju sistema. Kadar se po stranski cesti križišču približuje prometni udeleženec, ga rumeni utripalci začnejo opozarjati na nevarno križišče. Če se sočasno na prednostni cesti proti križišču giblje še drugo vozilo, utripalci enote na prednostni cesti voznika opozorijo na potencialno nevarnost trka. Tri enote sistema na križišču se napajajo s sončno energijo. V podjetju Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) poudarjajo, da sistem COPS@road ni nadomestilo za semafor in v nobenem primeru udeležencem ne določa prednosti. Gre izključno za opozorilni sistem, ki voznike v realnem času opozarja na nevarnost trka na nevarnih prometnih točkah.

 

Skupaj za večjo prometno varnost

Župan  Franc Setnikar: »Križišče predstavlja tveganje za prometne nesreče, saj gre za nevaren odsek, čemur botrujejo tudi podatki o številu prometnih nezgod Policijske uprave Ljubljana. V Občini Dobrova - Polhov Gradec smo prepoznali problematiko in podprli skupno financiranje postavitve opozorilnega sistema, saj je varnost naših občank in občanov, kot tudi vseh ostalih udeležencev v prometu na nevarnih cestnih odsekih, na prvem mestu. Veseli nas, da smo s skupnimi močmi poskrbeli za večjo varnost križišča in na ta način prispevali k varnejšemu jutri.« Zavarovalnica Triglav projekt Skupaj za večjo prometno varnost izvaja že vse od leta 2014. V tem času je podprla postavitve sistemov COPS@road na nevarnih prometnih točkah, kjer obstaja povečana nevarnost trkov, v 22 občinah po Sloveniji. Tako skladno s poslanstvom ustvarjanja varnejše prihodnosti aktivno prispeva k izboljšanju razmer na slovenskih cestah. »V Zavarovalnici Triglav smo že vrsto let vpeti v projekte, s katerimi krepimo varnost na naših cestah. Na osnovi dosedanjih izkušenj vemo, da inovativni sistemi COPS@road bistveno zmanjšujejo verjetnost nesreč na nevarnih prometnih točkah, zato smo podprli že 22 postavitev sistema,« je povedal Aleš Klement, direktor ljubljanske območne enote Zavarovalnice Triglav in dodal, »tokrat smo se za zagotavljanje varnosti povezali z občino Dobrova - Polhov Gradec in voznikom omogočili varnejšo vožnjo skozi križišče v Dobrovi, kjer se je zgodilo že več prometnih nesreč.« Opozorilni sistem COPS@road je rezultat razvoja mladega slovenskega podjetja A.s.K. »Verjamemo, da bo odslej tudi to križišče varnejše za vse prometne udeležence. Veseli nas sodelovanje z Občino Dobrova - Polhov Gradec in Zavarovalnico Triglav na področju povečevanja prometne varnosti na nevarnih točkah v Sloveniji. Le s sodelovanjem smo lahko uspešnejši in dosegamo boljše rezultate za večjo varnost na naših cestah,« je pojasnil njegov predstavnik Peter Korun.

 

 

Oglejte si tudi