Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Mladi postavili velike jaslice na Dobrovi

Na Dobrovi za kapelico ob cerkvi Marije v leščevju stoji večnamenski nadstrešek. Tam se v božičnem času najde prostor za velikanske jaslice, ki jih je do sedaj več let zapored postavljal gospod Franci Prek. Njegove jaslice so zaslovele po izredno lepih hišicah in hlevčkih, ki jih je sam izdeloval, vsako leto nas je presenetila tudi nova tematika kot na primer domača izba, križev pot ali velika kapelica ob poti. Velike jaslice pred cerkvijo so postale bogata tradicija. Tokrat, ko je bil g. Franci odsoten zaradi obiska sorodnikov, smo vskočili mladi in letošnjim jaslicam dali novega vetra!

Tako smo se že celo leto pridno pripravljali na ta božič ... zbirali smo ideje, izdelovali smo hišice, nabirali mah, sušili seno, zbirali les in druge materiale ... šala! Delali smo hitro in učinkovito. Začeli smo na 3. adventno nedeljo, ko se je sorodstvo Levičnikovih, kar predstavlja doberšen del dobrovske mladine, odpravilo na miklavžev izlet v Italijo, v mesto Sutrio, po jasličast navdih. Delo je potekalo približno tako: prvi dan smo se najbolj zagnani zbrali na posvet, preverili, da res nimamo figuric in zrisali načrt. V torek smo si pridobili figurice. V sredo smo postavljali konstrukcija iz palet skal in rogovil. V četrtek smo šli po mah in z njim obdali površino. Peti dan je bil čas za razmislek. V soboto smo zgradili potok, nastala je peščena potka, uredili smo luči in blago za ozadje. Vse je bilo, verjeli ali ne, pripravljeno za Kralja, ki prihaja. 7. dan smo po maši mladi z Dobrove slovesno postavili ovčke, pastirčke, Marijo, Jožefa in ostalo druščino. 

Na tem mestu bi se iz srca radi zahvalili župniji svetega Jakoba, ki nam je po srečnem naključju posodila veliko večino figur. Pa ostanimo pri zahvalah, najprej gospodu Milanu Božiču, ki je že vrsto let glavni pomagač pri jaslicah in nam je pomagal pri nabiranju mahu, Andreji Grabner, ki je priskrbela blago, Klavdijinemu očetu za lesene hišice (skoraj tako dobre kot Francijeve ;)) in seveda gospodu župniku Janezu Kvaterniku, ki nas v naših idejah podpira in nam je zaupal, da bomo ta projekt dobro izpeljali.

Vas zanima, kako izgledajo naše Betlehemske poljane? Le pridite si jih pobližje ogledat. Presenetil vas bo čisto pravi potoček, ki teče z velike gore. Posebnost letošnjih jaslic je tudi v tem, da se lahko po njih celo sprehodite. Steza vodi v smeri markacije ven iz mesta Betlehem skozi ozko, zeleno dolino, mimo pastirskih hišic, strmih pobočij, skalnih previsov ter samotnih dreves in naprej ob potoku, kjer se pot nenadoma začne vzpenjati in vas pripelje do svete družinice.

Ustvarjalci smo na uspešno zaključen projekt zelo ponosni in smo polni idej že za naslednje leto. Še enkrat torej prisrčno vabimo vse obiskovalce, romarje in mimoidoče na ogled velikih jaslic na Dobrovi!

 

Jerca Tehovnik

Oglejte si tudi