Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Skrb za kulturno dediščino v kraju

Skrb za objekte večjega kulturnega pomena v kraju je tema, ki se pojavljala v vseh letnih programih dela Turističnega društva Briše.  V prvih letih delovanja društva še v devetdesetih letih smo se ukvarjali predvsem z obnovami kapelic in znamenj ob poteh v naši soseščini. V tej fazi je bila gotovo največja pridobitev obnova kapelice v vasi Briše z umestitvijo podobe sv. Treh kraljev, ki je sicer kopija originalnega preko 350 let starega reliefa, ki je sedaj obnovljen nameščen v briški cerkvi. Obnovo originalne podobe in izdelavo kopije Treh kraljev je financiralo Turistično društvo Briše.

Leta 2006 so se začela obnovitvena dela na cerkvi sv. Treh kraljev na Brišah. Po skoraj petnajstih letih se ta temeljita obnova cerkve bliža koncu. Turistično društvo je vsa ta leta aktivno sodelovalo pri obnovitvenih delih tako s prostovoljnim delom njegovih članov kot vseskozi tudi finančno. Znaten del sredstev, ki smo jih pridobili z našo turistično dejavnostjo smo lahko v teh letih namenili za obnovo. Šlo je za zelo temeljita sanacijska dela, obnovilo se je praktično vse, kar je bilo tam. Od temeljev, injeciranja zidov, ometi, opečnat tlak, zamenjava oken, vrat, restavracija treh oltarjev, kor, zamenjava strehe na zvoniku in na ladji in še kaj. V delu je le še fasada. Pomembno je, da smo z našim finančnim prispevkom tudi občutno razbremenili ljudi, saj če ne bi bilo tega, bi morali pri ljudeh iskati dodatna sredstva. Takšne obnove niso poceni, kako je pa z državno pomočjo v takšnih primerih, pa vemo. V lanskem korona letu, ko je bilo običajne dejavnosti društva precej manj, je na primer Turistično društvo Briše v celoti pokrilo vse materialne in izvedbene stroške pri postavitvi nove strehe na cerkvi sv. Treh kraljev.

Naj še omenimo, da se je naša skrb društva za kulturne objekte dotaknila tudi sosednjih cerkva. Pred leti smo tako prispevali kompleten znesek za postavitev novega kamnitega portala glavnega vhoda na cerkvi sv. Martina na  Setniku. Prav tako smo namenili kar nekaj sredstev za izdelavo nove strehe na cerkvi sv. Lovrenca na Gori, potem ko je neurje uničilo staro streho. V zadovoljstvo nam je, da v Turističnem društvu Briše lahko del denarja pridobljenega z našo dejavnostjo, investiramo v tako pomembno stvar, kot je obnova kulturnih objektov.


TD Briše, Tone Koprivec

Oglejte si tudi