Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

JUTRI
14°C
2°C
SOB.
4°C
-6°C
Deli

Predstavljamo vam nove investicije

Krajevna skupnost Dobrova bo svojim krajanom zagotovila še boljšo vodno oskrbo. Kot vzdrževalec in predstavnik lastnikov vodovodnih sistemov Dobrova , Brezje, Hruševo in Osredek vestno skrbi za kvaliteto pitne vode že vsa leta od izgradnje posameznih vodovodnih sistemov. Da je temu tako, je razvidno tudi iz poročila o pitni vodi za leto 2015, ki ga je objavila občina Dobrova - Polhov Gradec v Našem časopisu 29. marca 2016 in 25. aprila 2016.

Krajevna skupnost Dobrova vestno ravna s sredstvi, ki jih krajani plačujejo za porabljeno vodo. Ta sredstva namensko uporabljamo za vzdrževanje, širitve in obnovo vodovodnih sistemov. Tako smo zamenjali azbestne cevi, zgradili in obnovili vodohrane, prečrpališča in črpališče Gaberje ter novo v Brezju z novim omrežjem pred dvema letoma. Prav sedaj poteka obnova povezovalnega cevovoda nad črpališčem Gaberje ter mestom izgradnje novega vodhrana s prostornino 200 m3 nad osnovno šolo Dobrova (nad Šimcem). S tem projektom krajevne skupnosti Dobrova, katerega vrednost je ocenjena na približno 200.000 €, se bo še dodatno izboljšala oskrba s pitno vodo za krajane v vaških skupnostih Gaberje, Hruševo, Selo, Šujica, Stranska vas, Razori, Dobrova – center in Dobrova – zahod.
V preteklosti je bil, do izgradnje črpališča Gaberje, za vse te naštete vaške skupnosti edini vir pitne vode zajetje Šmešek. Zaradi geološke sestave tal in površinskih vplivov je  potrebno vodo iz zajetja Šmešek čistiti. Vodo iz vrtine Gaberje črpamo na globini 15 m in je priključena na glavni – primarni vod, ki oskrbuje posamezne vodhrane ter distribucijsko omrežje vodovodnega sistema Dobrova. Glede na to, da so se vodovodno omrežje in posamezni vodohrani gradili ter dograjevali v različnih časovnih obdobjih, so se s tem spremenile tudi tlačne razmere v vodovodnem omrežju. V ta namen se je svet krajevne skupnosti odločil, da se izdela študija in poišče primerna lokacija novega vodhrana. Ob tem je bilo potrebno tudi poiskati možnost priključitve novega vodohrana na obstoječi primarni vod. Pri tem je imela krajevna skupnost Dobrova kar nekaj sreče, saj je študija pokazala, da se nahaja potrebna višinska kota 360 m prav blizu že obstoječega vodohrana. Ob tej priliki bi se še enkrat radi zahvalili lastniku zemljišča g. Janezu Birtiču za nesebično pomoč, saj nam je podaril zemljišče za izgradnjo novega vodohrana.  

Po pridobitvi brezplačnega zemljišča je svet Krajevne skupnosti Dobrova sprejel sklep o izdelavi projektne dokumentacije in začel s pridobivanjem soglasij, ki so potrebna za izdajo gradbenega dovoljenja. Krajevna skupnost je januarja 2015 pridobila projektno dokumentacijo PGD za izgradnjo vodohrana in obnovo povezovalnega cevovoda. Obnovo povezovalnega cevovoda smo razdelili na dva dela. Prvi del poteka med polhograjsko cesto in križiščem pri osnovni šoli Dobrova ter se je gradil v letu 2015 istočasno z novo cesto proti šoli. Drugi del obnove med križiščem pri šoli in lokacijo novega vodhrana pa je v teku in bo končan v nekaj dneh.  Hkrati s temi deli bomo končali tudi urejanje ceste za dostop k novemu vodohranu.

Nov vodohran naj bi bil zgrajen predvidoma do začetka zime 2016, saj so vsa potrebna soglasja za gradbeno dovoljenje že zbrana. V prihodnosti načrtujemo tudi izgradnjo povezovalnega voda med naseljema Dobrova – zahod in Brezje, saj bomo s tem zagotovili rezervno napajanje vodovodnih sistemov s pitno vodo v slučaju izpada katerega od naštetih črpališč. Ob naštetih delih pa potekajo redna vzdrževalna dela na vseh vodovodnih sistemih, ki jih upravlja Krajevna skupnost Dobrova nemoteno. Za vsa vlaganja tako naložbena kot obnovo vodovodnih sistemov ima Krajevna skupnost Dobrova lastna sredstva. Z naštetimi naložbami v omenjenih vaških skupnostih bodo imeli krajani zagotovljeno še kvalitetnejšo oskrbo s pitno vodo, povečala se bo požarna varnost in zagotovljen bo razvoj Krajevne skupnosti Dobrova. 

 

KS Dobrova

 

OBVESTILO

Obveščamo vse uporabnike vodovodnega sistema Dobrova, da bo zaradi rednih vzdrževalni del na vodovodnem sistemu Dobrova občasno motena oskrba s pitno vodo v času med 25.06. in 05.07.2016.

Hvala za razumevanje.

 

Marjan Pograjc l.r.

Predsednik KS Dobrova

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!