Butajnova, 19. april – Z domačije pr' Oblak, ki je glede na svoj obnovljeni ambient kot nalašč za tovrstna druženja in dogodke, je letos prihajal vonj po domačih mesninah. Tam je namreč potekala vaška salamijada, na kateri se je predstavilo devet domačih salam, en želodec in ena klobasa. Najboljših pa tokrat ni izbirala strokovna komisija, temveč so jih s točkami od 1 do 5 ocenili kar obiskovalci. Tako je bil izbor najboljših najbolj pošten, obiskovalci pa so bili izjemno zadovoljni, ker so prav vse tekmovalne mesnine lahko pokusili in jih ocenili po svojih merilih. Po oceni organizatorja in domačega mesarja Antona Kreka pa so bili prav vsi izdelki zelo kakovostni, saj so bili izdelani po bolj ali manj domačih metodah.
Poleg domačih mesnin so lahko obiskovalci pokusili tudi domače žganje enajstih različnih okusov; tu so prav tako nastopali v vlogi ocenjevalcev ter izbrali najboljšega med dobrimi.
Dogodek je privabil precejšen del vaščanov in okoliških prebivalcev, zato so tekmovalci skupaj z organizatorjem sklenili, da naslednje leto salamijado v Butajnovi zagotovo ponovijo, morda še v večjem obsegu. Taki dogodki namreč družijo in zbližujejo, predvsem pa so pomembni za vse tekmovalce oziroma izdelovalce suhomesnatih izdelkov, saj si na takšnih srečanjih izmenjajo mnenja in izkušnje, ki so vselej dobrodošli.
Nadja Prosen Verbič



