Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
2°C
-2°C
JUTRI
2°C
-3°C
Deli
7402

Orkester Camerata medica v Polhograjski graščini

11. junija 2016 je imel zdravniški orkester Camerata medica svoj koncert v Polhograjski graščini. To je dogodek, ki ga orkester vsako leto podari kraju, že več let zapovrstjo.

Začetek sodelovanja sega v leto 2004. Poleg tradicionalnih Mozartovih dnevov, ki jih vodi ga. Teuta Brumec, so se tega leta na pobudo akademske pianistke Katarine Tominec začeli tudi grajski glasbeni večeri, kar sem kot nekdanji krajan Polhovega Gradca z veseljem pozdravil. Vsako drugo soboto v mesecu so nastopali predvsem študentje akademije za glasbo. Pobuda je vnesla v grajsko poslopje nekaj žlahtnega dogajanja.

Polhov Gradec je v slovenski glasbeni kulturi pomemben zaradi skladatelja Gregorja Riharja, ki je bil rojen na Pristavi. Mislim, da spomin nanj ohranjajo tako Mozartovi dnevi kot pobuda študentov akademije za glasbo.

Leta 2004 sem praznoval svojo 60-letnico in ker sem študiral tudi violino, sem ponudil, da drugo soboto v juniju, kot je bilo običajno za grajske glasbene večer, pripravim glasbeni dogodek skupaj s Katarino Tominec in Vero Belič iz Slovenske filharmonije. Mislim, da smo se potrudili in pripravili lep večer, ki je bil namenjen vsem krajanom in seveda tudi mojim prijateljem in znancem. Pobuda študentov akademije za glasbo je sčasoma zamrla, meni pa se je zdelo, da bi junijski termin lahko oživljali še naprej, saj je to teden občinskega praznika Polhovega Gradca. Tako sem v naslednjih letih spodbudil zdravniški orkester Camerata medica, v katerem tudi sam igram, da vsako drugo soboto v juniju podarimo kraju enega od svojih nastopov. Čeprav smo se trudili, da bi bili krajani obveščeni, je bila prisotnost domačinov na koncertu vedno skromna. Veseli smo bili, da se je naših nastopov rad udeleževal naš ugledni krajan prof. Jože Trontelj. Ob obletnici njegove smrti, nas je družina posebej prosila za nastop, ki je bil posvečen njemu. V vseh teh letih so nastopi zdravniškega orkestra v Polhograjski graščini dobili svojo publiko, ki se v Polhov Gradec rada vrača. Škoda bi bilo, da bi ta dogodek zamrl, saj so ti, sedaj že stalni poslušalci tudi potencialni gostje in obiskovalci kraja.

Pred dvema letoma smo v sodelovanju z Restavratorskim centrom Slovenije pripravili slovesnost na Podrebri, kjer smo na rojstni hiši mojega starega očeta Franceta Vodnika odkrili spominsko obeležje. Nagovor ob odkritju njegovega portreta je imel direktor omenjenega centra Jernej Hudolin. V cerkvi sv. Elizabete na Podrebri je bila maša za restavratorje in rezbarje iz kraja (Trnovc, Vodnik, restavratorska delavnica Šentjošt). Po maši pa je bil kar v cerkvi koncert zdravniškega orkestra Camerata medica. Pričakovali smo več poslušalcev kot običajno. Veselilo nas je, da je bila cerkev polna in so prisostvovali tudi številni krajani. Mislim, da smo pripravili lep dogodek. 

Za prihodnje leto pripravljamo nov nastop, na katerem bo krajanka, akademska pianistka Katarina Tominec z nami igrala Chopinov koncert št. 1 v e-molu za klavir in orkester. Na ta način bomo še bolj povezani s krajem in tradicijo glasbenika Gregorja Riharja.

Prof. dr. Pavle Košorok

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij