Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
23°C
13°C
JUTRI
25°C
11°C
Deli
6568

Mladi tokrat na oder z Momentom

Šentjošt, 6. marec – Skupina deklet iz Theatra Šentjošt zadnje mesece pridno vadi za nov avtorski projekt Moment, ki ga nameravajo predstaviti javnosti na začetku aprila. Tudi v tej predstavi se posvečajo temam nežnejšega spola, kot so se že pred leti, ko so na gledaliških deskah predstavile Iluzijo, ki je govorila o bulimiji in anoreksiji.

Besedilo za predstavo Moment je nastalo na podlagi esejev deklet, ki so jih pisale v preteklosti. »Imeli smo le vaje, brez besedila, zgolj naloge. Po tem so imele punce za domačo nalogo, da napišejo svoja razmišljanja o temah in občutjih, ki jih vznemirjajo, kar smo potem združile, poskušale osvetlili iz več perspektiv in seveda dramsko priredile,« je povedala Lucija Trobec, režiserka predstave. O čem pravzaprav pripoveduje predstava, ki ni tako površinska in linearna kot klasične gledališke predstave, ki smo jih vajeni na podeželskih gledaliških odrih? Gre za iskanje odgovorov na vprašanja o identiteti ženske, ki se poraja dekletom, ko začnejo vstopati v zrelo dobo.
Govora je o brezskrbnem otroštvu, ko je lahko vsakdo bil, kar si je želel – ne glede na spol, kasneje pa družba določi, kaj je primerno za ženske in kaj za moške. V glavah jim odzvanjajo moralni nauki staršev in družbe, ki krivično nekatera dejanja dopuščajo fantom, pri dekletih pa veljajo za nespodobna. Govorijo o čustveni in telesni ljubezni, o primežu perfekcionizma, ki preko medijev in socialnih omrežij kot jastreb preži na mlade žrtve. Med drugim se dotaknejo  tudi vse pogostejše anksioznosti, bolečine ob izgubi ljubljenih, najdražjih in na koncu sanj, ki nas ne glede na vse porivajo naprej, v boljši jutri. »Dotikamo se res globokih tem, s čimer želimo spodbuditi debato o tovrstnih tematikah. Mislim, da se bo v vsaj nekem segmentu vsak od gledalcev lahko našel in potrdil podobno izkušnjo.« Mogoče nekaterim predstava ne bo všeč, ker ne gre za klasično upodobitev dramske igre, kot smo  vajeni, in zahteva nekaj več angažmaja gledalca, a ne glede na to povprečni gledalec ne bi smel zapustiti gledališča ravnodušen. »Vem, da ne moremo spremeniti pogleda na vprašanja, ki se nam porajajo, lahko pa z igro pripomoremo k lažjemu razumevanju nas,« pravi sogovornica.
V igri, na kateri so začele delati že lani spomladi, igra pet deklet: Manca, Metka in Katarina Oblak, Mirjam Tominc in Doroteja Demšar. Poleg Lucije, ki drži režisersko taktirko, velja omeniti še Roka Malovrha in Florjana Kavčiča, ki bosta poskrbela za video- in avdiotehniko, ter koreografinjo in plesalko Lizo Šimenc, ki je pomagala pri plesnih korakih nastopajočih.

Premiera slabo uro in pol dolge gledališke igre Moment v izvedbi Theatra Šentjošt bo v petek, 5. aprila ob 20.00 v šentjoški kulturni dvorani. Dogodek bodo popestrili z odprtjem fotografske razstave Rdeče ni zeleno, ki so jo dekleta pripravile v sodelovanju s kranjsko fotografinjo Tanio Mendillo.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi