Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Jože Možina in predstavitev Slovenskega razkola

V petek, 12. januarja, se je v organizaciji Dramskega društva Neptun v kulturnem domu Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu odvijal prvi pogovorni večer tega leta z gostom Jožetom Možino, avtorjem knjige Slovenski razkol. Dr. Možina je slovenski zgodovinar, sociolog, uveljavljeni televizijski novinar, avtor dokumentarne oddaje Pričevalci, voditelj oddaje Intervju, avtor dokumentarnih filmov in še in še. V uvodnem delu kulturnega večera je nastopala vokalna dekliška skupina Vešče iz Briš ob spremljavi Krištofa Koželjnika na kitari ter Katarine Tominec na klavirju. V petkov večer sta voditeljica dr. Helena Jaklitsch in dr. Možina besedo ponesla okoli zgodovine in same vsebine že osemkrat ponatisnjene knjige Slovenski razkol, ki temelji na bogatem arhivskem gradivu, iz katere do danes niti en stavek ni doživel argumentirane kritike.  

Avtor je predstavil glavne poudarke knjige in opisal, kako in zakaj so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v narodni razkol. Predstavil je posamezne pomembne dogodke tako o začetku 2. svetovne vojne, pa vse do komunizma na Slovenskem. Predstavil je celotno sliko in pogled na napade iz zgodovinskega dogajanja, ki ga je nato prenesel tudi v naš slovenski prostor in predstavil dogajanje na slovenskih tleh. G. Možina je ljudem želel predstaviti svoj pogled na zgodovino in komuniste ter njihova dejanja, to pa podkrepiti z dokazi in pričevanji, ki so zapisani tudi v knjigi.

V prihodnjih mesecih se bo v okviru cikla kulturnih večerov z naslovom Na svoji zemlji, odvijalo še nekaj zanimivih večernih kulturnih dogodkov. Že v soboto, 10. februarja, se bo ob 19. uri odvijal spoznavni večer prve slovenske pesnice, Josipine Urbančič Turnograjske, ki jo bo predstavila odlična poznavalka dddr. Mira Delavec Touhami. Josipina je bila namreč tudi teta zadnje lastnice Polhograjske graščine Ane Delago, kar ima še večji pomen za Polhov Gradec in Polhograjsko graščino.

8. marca se bo odvijal naslednji kulturni dogodek, pogovor z rednim profesorjem mednarodnega prava in mednarodnih odnosov, politikom, diplomatom in ustavnim sodnikom, prof. dr. Ernestom Petričem. Intervju iz cikla kulturnih večerov se bo nanašal na Petričev pogled na Slovenijo in svet.

Sredi aprila, natančneje 12. aprila, pa se bo odvijal še zadnji dogodek, intervju z Vojkom Gantarjem, pilotom nadzvočnega vojaškega letala, ki bo govoril o svoji življenjski poti in delu. Obeta se nam bogat mesečni kulturni program zato razmislite, katerega pogovora bi se najraje udeležili.

M. D., foto: Andrej Malovrh, Aleš Vogrinčič

Oglejte si tudi