Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
25°C
12°C
JUTRI
26°C
12°C
4006

Izšla je četrta številka Domačih krajev.

Nekaj dni pred letošnjim kulturnim praznikom 8. februarjem je izšla četrta številka Domačih krajev, zbornika občine Dobrova - Polhov Gradec in okoliških krajev s temami, izhajajočimi iz preteklosti in sodobnosti lokalnega območja. V prvem delu so objavljeni splošno kulturnozgodovinski sestavki, drugi del pa zapolnjujejo članki, posvečeni znanim osebnostim, ki so kakorkoli povezane z našimi kraji. Alojz Demšar in Petra Leben Seljak pomembo prispevata k spoznavanju o preteklosti naših krajev. Raziskala sta kmetije na Selu in na Setnici, njihove gospodarje, priimke, zemljepisna imena in popis prebivalstva v letu 1754. Vsaka kmetija je imenovana s svojim imenom in sedanji prebivalci hiš bodo lahko našli številne nazorne podatke o svojih prednikih. Glede na to, da imamo v Polhovem Gradcu Muzej pošte in telekomunikacij, je smiselno, da je tukajšnja zgodovina pošte strokovno raziskana. To delo je opravila Ajda Kozjek. Članek Barbare Ivančič Kutin je eden najbolj pretresljivih, kar jih je bilo objavljeno v dosedanjih številkah. Pisma vojaka Franca Jesenovca iz Dolenje vasi, ki jih je pisal domačim v času prve svetovne vojne, dokler ga ni doletela smrt, pokaže vso tragiko ločenosti očetov od svoje družine. Odlomek iz kronike, ki jo je pisal Jakob Cankar s Planine nad Horjulom, o zvonovih, pa dokazuje, kaj je v preteklosti ljudem pomenil glas zvonov in kako so doživljali njihov odvzem med prvo svetovno vojno. Kako težko in nevarno je bilo živeti med drugo svetovno vojno ob okupacijski meji, je opisano v članku Maruše Nartnik in Lee Knez ter dr. Petra Mikše. V ta težki čas posegajo tudi spomini Milana Koširja, zapisani ob osemdesetletnici šolske zgradbe v Črnem Vrhu. Objava o policijski uri in vseh možnih posledicah živo predoči tisti čas. Velike težave pa so morali premagovati Šentjoščani, da so dosegli svoj cilj – ohranitev in zgraditev nove šole v Šentjoštu. Oporo so našli zunaj domačega kraja. Vid Klančar je ob lanski petdesetletnici šole opisal to dogajanje. Manjka še polhograjski del, pa bo tematika šol v naši občini celovito obdelana. Mimogrede: letos mineva 50 let od izgradnje šole v Polhovem Gradcu.

 

Drugi del se začenja s člankom dr. Nade Praprotnik o kustosu Kranjskega deželnega muzeja Henriku Freyerju, ki je odločilno prispeval za  prepoznavnost Blagajevega volčina v Evropi. V letu 2018 je poteklo 180 let od njegove uvrstitve v botanični sistem. Dobrova je rojstni kraj Emila Adamiča, velikega slovenskega skladatelja, mojstra zborovskega petja. Primerno je, da mu bodo v njegovem rojstnem kraju zgradili  kulturno središče – imenujmo ga kar Adamičev dom. Po Novem Slovenskem biografskem leksikonu smo z dvema dovoljenjema povzeli članek o njem. Napisala ga je Darja Koter. Končno sta tudi brata Janez in Miro Gregorin iz Brezja v Horjulski dolini dobila strokovno obdelavo. Jure K. Čokel in dr. Peter Mikša ju opisujeta kot velika predstavnika predvojnih slovenskih alpinistov, poleg tega je bil Janez tudi znan planinski pisatelj, Miro pa uveljavljeni operni pevec. V letu 2018 pa je minilo deset let od slovesa Pavleta Kozjeka v Himalaji. Sestra Urša Kozjek opisuje njune otroške dni. Cirilu Velkovrhu, nedavno umrlemu organizatorju razstav o planinski kulturni dediščini, pa je z dovoljenjem urednika Planinskega vestnika v spomin objavljen članek o njegovih »polhograjskih« gorah. Kaj je uporabna umetnost in kako se lahko tudi v drobne vsakdanje stvari vpletejo domači motivi, kaže tokratna slikovna priloga, namenjena Rafaelu Smuku. V letu 2019 mineva petnajst let od njegove smrti. Glede na njegove prednike in tudi zaradi njegovih del mu je z vso pravico dodana oznaka nadaljevalec polhograjskih podobarjev. Kako je v preteklosti potekalo potovanje z ladjo v Ameriko in kaj so vse doživeli potniki, smo povzeli po Zgodnji danici, kamor je pisal Jakob Trobec, poznejši škof v državi Minnesota v ZDA. Zbornik se končuje s kroniko o naši občini za leti 2016 in 2017. Iz člankov, ki jih je v Naš časopis pisala Nadja Prosen Verbič, jo je povzel zgodovinar Gašper Tominc.

Zbornik je založila Občina Dobrova - Polhov Gradec. Predstavitev bo v soboto, 13. aprila, v okviru letnega koncerta Folklorne skupine Grof Blagaj. Zbornik bo moč brezplačno dobiti na predstavitvi, po njej pa v Polhograjski graščini in na občini. Z zahvalo vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da je zbornik zagledal beli dan, lepo vabljeni v Kulturni dom Jakoba Trobca na omenjeni datum.  

Milka Bokal

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi