Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
9°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Izmenjevalnica knjig v Polhograjski graščini

Na slovenski kulturni dan letos smo v Javnem zavodu Polhograjska graščina predstavili pobudo Izmenjevalnica knjig, s katero želimo podpirati bralno kulturo in interakcijo med prebivalci občine in obiskovalci destinacije Blagajeva dežela, igrivo zaledje Ljubljane.

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, je bil imenitna priložnost za vodeni ogled zbirk Muzeja pošte in telekomunikacij v čudoviti graščini in zabavo pri uricah pripovedi. Ob tem so obiskovalci spoznali prvi dan projekta Izmenjevalnica knjig in prejeli vabilo k udeležbi.

Zamisel je preprosta: vsakdo lahko prinese knjige, ki jim želi novi dom ali pa jih želi priporočiti bralcem. Vsakdo lahko podarjene knjige tudi vzame in zanje do nadaljnjega skrbi ali pa jih po doživeti bralni pustolovščini podari naprej. Omejitev ni.

Del podarjenih knjig nameravamo darovati skupnostim, kjer jim primanjkuje sredstev za vzpostavitev ali obnavljanje knjižnih zbirk za svoje varovance. Ljudje so se vabilu odzvali z nepričakovanim zagonom in organizatorji so hitro napolnili pripravljeno omaro in mize pred prostori Javnega zavoda v graščini. Darovane knjige segajo v najrazličnejše žanre od otroških knjižic in likovno dovršenih slikanic ter zbirk povedi, do pomembnih del mladinske literature, preko leposlovja v slovenskem in tujih jezikih do poljudnih del z različnih področij znanosti in družboslovnih ved. Ne manjka kuharskih knjig in knjig za boljše odnose in samopodobo.

Marsikdo je že navdušeno vzkliknil ob kakšnem naslovu in se kmalu vrnil z naročjem svojih knjig v izmenjavo.

Izmenjevalnica knjig nima končnega datuma, pravijo organizatorji. Pobuda je primerna, da spremlja obstoječe dejavnosti Javnega zavoda Polhograjska graščina, načrtovanemu dogajanju pa nudi podporo in razne nastavke za obogatitev doživetij obiskovalcev in udeležencev. V zimskih mesecih izmenjava knjig poteka v graščini v delovnem času, načrti za poletne dni pa vključujejo selitev zbranega gradiva in prostor izmenjave v park graščine.

Vabilo k izmenjavi knjig je stalno odprto, navdušeni bralci in vsi, ki boste to še postali, ste toplo dobrodošli!

 

Pripravil: Roman Vučajnk

Foto: Tine Lisjak

Oglejte si tudi