Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Dober dan, dobri ljudje!

Na zadnjem godbenem taboru lani na Novi Štifti, kjer tudi delujejo frančiškani, je p. Marjan Čuden, provincialni minister frančiškanov v Sloveniji, vse člane godbe in njihove družinske člane povabil na potovanje v italijansko mesto Assisi, v pokrajino Perugia v deželo Umbrija. Z veseljem smo ga prijeli za besedo in z njegovo pomočjo organizirali prvi večdnevni nepozabni izlet naše godbe po tujini. 

Mladina je v velikem pričakovanju nestrpno odštevala zadnje dni pred spomladanskimi počitnicami in sredi noči prvega prostega dne smo se poln avtobus in kombi godbenikov ter njihovih družin odpeljali proti Italiji. Lahko si predstavljate, da kljub nočnim uram, v dobri družbi marsikdo ni mislil na spanje. Zjutraj smo najprej prispeli pred muzej hitrih lepotcev v Modeni. Ferrarijevi avtomobili zbrani na enem mestu so nam bili za eno uro povsem dostopni. Pred muzejem so godbeniki po ogledu s korakanjem in igranjem popestrili dan ostalim obiskovalcem teh krajev. Po še nekaj urah vožnje skozi razgibano pokrajino na obrobju Apeninov smo prispeli v mesto Rivotorto in si ogledali cerkev, v kateri je lopa za shranjevanje orodja, kjer je za časa življenja nekaj časa prenočeval sv. Frančišek s svojimi brati. Tu smo lahko ujeli svoje duše, ki so morale prepotovati toliko kilometrov. Po nastanitvi v manjšem, vendar nadvse prijaznem, hotelu je sledila okusna večerja, kjer seveda ni manjkalo testenin, nato pa skupna vaja za prihodnji dan in težko pričakovani zabavni večer. Utrujeni, a z nasmehi na obrazih smo odšli k počitku, saj je bilo potrebno nabrati moči za obisk Frančiškovega mesta Assisi. Starodavno mesto je bilo v soboto milo rečeno preplavljeno z romarji in turisti. V sprevodu so po ulicah ob korakanju zadonele koračnice naših godbenikov. Čutiti je bilo veselje in dobrodušno naravnanost vseh, tako slovenskih kot italijanskih in tujih obiskovalcev. Po ulicah so se odpirala okna, ljudje so zaplesali na cestah, lastniki lokalov in trgovinic so ploskali v taktu. Vsem smo s ponosom razlagali, da prihajamo iz Slovenije, iz občine Dobrova-Polhov Gradec. Kdor ni razumel, je lahko prepoznal našo zastavo na čelu veselega sprevoda. Seveda smo si vzeli čas tudi za ogled pomembnih zgradb. Znamenite cerkve postavljene na krajih, kjer je živel in deloval veliki svetnik pričajo o pomembnosti tega človeka, število obiskovalcev v teh časih pa govori o njegovi aktualnosti tudi še po 800 letih. 

V večernih urah je po sv. maši s sodelovanjem godbenikov in staršev ter po okusni večerji v hotelu sledila prireditev Zvezda godbe, kjer je mladina po skupinah predstavljala, kaj vse zna. Prijeten večer je kmalu minil, še kratka noč in čakala nas je vožnja do Mirabilandije. Tu smo si dali duška vsi mladi in malo manj mladi. Dan je z obilico adrenalina kar prehitro minil. Še dolga pot domov in ob polnoči tretjega dne smo bili že na Dobrovi.

Le dober dan oddiha in navsezgodaj 1. maja so godbeniki za svoje občane že igrali prvomajsko budnico in z njo krajanom delili tudi Frančiškov mir, ki so ga prejeli v Assisiju. Ob pol šestih so začeli v Podolnici, nadaljevali v Šentjoštu, prvikrat v Črnem Vrhu, sledil je Polhov Gradec, Gabrje, na novo tudi Šujica, ob pol enajstih na Dobrovi in zaključili na Komaniji, kjer je sledilo zasluženo kosilo. Pogostitev je pripravila družina Jarc in podjetje Jane d.o.o. Ob dobri postrežbi, prijetni družbi in tolikih glasbenikih je vedno prijetno, tako da ni težko čakati, da se dan nagne v večer.

Ob koncu teh prazničnih dni lahko rečem, da smo lahko veseli, da imajo naši otroci možnost odraščati v zdravi družbi in dajem na znanje, da so vrata vedno odprta, da mednje stopijo novi člani, ki imajo veselje do glasbe in željo po sodelovanju.

 

Magdalena Tehovnik


Oglejte si tudi