Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Desetletje lutkovne skupine

Svet lutk je svet poezije, humorja, satire, je izmišljen svet, stkan v najtanjša prediva domišljije. Lutke imajo izredno moč! Zapeljejo nas, vznemirjajo in navdihujejo ter z nami ostanejo tudi po tem, ko reflektorji v dvorani ugasnejo!

V KUD Dolomiti Dobrova se lutke sprehajajo po domišljiji že lep čas. Skupina je bila osnovana jeseni 2006, ko so se v prostorih gasilskega doma v Brezju pod mentorsko taktirko Mimi Sečnik z mnogimi lutkarskimi in gledališkimi izkušnjami, védenji in znanji zbrali Andreja Kobetič Basta, Darja Petrovčič, Davorin Sečnik, Irena Čadež, Jerneja in Milena Čepon, Marjeta Urbančič ter Iva in Slavko Prebil. Prva predstava, Marjetica in zmaj, je bila premierno uprizorjena spomladi 2007. Skupina je v tej zasedbi, z nekaj osipa, vztrajala in še deluje prvo desetletje. Na paravanu, ki je skupini najbližji, so se v tem desetletju odvile naslednje zgodbe: Sinjemodri Peter, Medvedek na obisku, Debela repa, Hotel hrast, V sračjem dolu, Slovenske basni, Ko se ptički ženijo, Polž Žlampač, Lisica Zlatica ter Lev in miška. Skupina se je z vsemi predstavami, poleg igranja v različnih krajih Slovenije, udeležila vsakoletne revije lutkovnih skupin in večina predstav je bila uvrščena na regijsko srečanje LS Slovenije.
V letošnji sezoni skupina praznuje! Mentorstvo skupine je letos prevzela dolgoletna lutkarica Marjeta Urbančič. Premierna uprizoritev lutkovne predstave Lev in miška je bila 12. marca 2017 v GD Brezje. Soba, ki jo brezniško gasilsko društvo vsako leto dobrohotno ponudi lutkovni skupini za predstave, je bila polna malih in ob njih večjih in velikih ljudi v pričakovanju. Zgodba je povzeta po Ezopovi basni, zato se srečno konča, ljudje in živali so poučeni o svojih šibkostih in dobro je nagrajeno, moralni nauk pa nas uči, da drug drugemu pomagajmo, saj potrebujemo drug drugega! Prav kmalu po premieri se je skupina udeležila območne revije lutkovnih skupin, ki je bila tudi tokrat na Brezovici. Vse predstave si je ogledal strokovni selektor, dramaturg in igralec Anže Virant, ki je  med drugim o predstavi zapisal naslednje: »Da povzamem – predstava stoji, tako dramaturško kot likovno in animacijsko.« Tako je bila igrica izbrana za regijsko srečanje lutkovnih skupin osrednje Slovenije v Pirničah pri Medvodah. Predstave je tu ocenjevala državna strokovna spremljevalka Irena Rajh Kunaver. 

Namen srečanj lutkovnih skupin je predvsem kakovostna rast ljubiteljskega lutkarstva v Sloveniji. Na letošnje srečanje se je prijavilo 87 predstav vrtčevskih, šolskih in ljubiteljskih lutkovnih skupin iz Slovenije in zamejstva, izmed katerih jih je selektorica Irena Rajh za zaključno srečanje izbrala 11. Ena izmed izbranih predstav je bila  Lev in miška KUD Dolomiti Dobrova! Državno srečanje najboljših lutkovnih skupin 2017 je potekalo v torek, 6. junija, v veliki dvorani KKC Dolenjske Toplice. To je poseben praznik lutkarjev! Prireditev se je začela zjutraj, ko so se na prireditvenem prostoru zbrale vse izbrane skupine in seveda gledalci, domačini, predvsem otroci, in je trajala do poznih popoldanskih ur. Vsi udeleženci smo si ogledali vseh 11 izbranih predstav ob tem pa neizmerno uživali. Prav vsaka predstava je bila odlična, posebna in edinstvena. Srečanje je povezoval igralec Gašper Jarni, ki je med drugim skrbel, da je bilo vzdušje ves čas svečano. Po zadnji predstavi prvega dela srečanja so predstavniki JSKD podelili mentorjem lutkovnih skupin srebrne plakete. Prejele so jih skupine, izbrane za regijsko srečanje. Zlate plakete pa so prejele skupine, ki so bile izbrane za državno srečanje lutkovnih skupin. Poleg predstav je bila v okviru srečanja organizirana lutkovna delavnica, namenjena mentorjem lutkovnih skupin. Udeleženci pa smo pod mentorskim vodstvom dramaturga in lutkarja Anžeta Viranta raziskovali razliko med dramskim in lutkovnim besedilom.
Ob prejemu nagrade čutimo lutkarji zadovoljstvo, ki nas zavezuje k nadaljnjemu trudu za dobro opravljeno delo. Ob tej priložnosti lahko rečemo HVALA še vsem našim zvestim podpornikom, ki jih je precej: mentorji, organizatorji izza paravana, tekstopisci, kulturno in gasilsko društvo ter, seveda, naše družine!

 

Za LS KUD Dolomiti Dobrova zapisala Irena Čadež

 

 

 

Oglejte si tudi