Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
20°C
9°C
JUTRI
20°C
8°C
7402

30 let Muzeja pošte in telekomunikacij obeležili z odprtjem priložnostne razstave

Polhov Gradec, 17. december – V Polhograjski graščini, kjer ima zadnja leta prostor tudi Muzej pošte in telekomunikacij, je ob praznovanju njegove 30-letnice potekala prireditev, na kateri je spregovorila direktorica Natalija Polenec in drugi gostje, potem pa je sledil še ogled občasne, ob tej priložnosti postavljene razstave.

"V  letošnjem letu je Muzej pošte in telekomunikacij praznoval trideset let ustanovitve, kar predstavlja rezultat dolgoletnega uspešnega sodelovanja med Pošto Slovenije, Telekomom Slovenije, Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije in Tehniškim muzejem Slovenije," je med drugim uvodoma dejala direktorica muzeja Natalija Polenec. Na kratko se je sprehodila skozi zgodovinske prelomnice nastanka Tehniškega muzeja Slovenije ter zbrane prijazno pozdravila in se vsem sodelujočim pri pripravi razstave ter vsem vpletenim v tridesetletno zgodovino življenja muzeja zahvalila za njihov prispevek. Za njo so spregovorili še drugi gosti.
Član uprave Telekoma Slovenije Zoran Janko je čestital odgovornim in postavljavcem razstave ter dejal, da so nas storitve, o katerih smo sanjali pred 20 leti, dohitele in je zato današnja generacija priča velikanskemu napredku informacijske tehnologije. Direktor ljubljanske poslovne enote Pošte Slovenije Evgen Zalar je pohvalil spomin na zgodovinski trenutek izpred tridesetih let ter izrazil zahvalo vsem odgovornim za trud in dobro sodelovanje ter zaključil z željo, da bi se niti preteklosti še naprej dobro prepletale z nitmi prihodnosti. Kot zadnja je zbrane pozdravila Jana Mlakar, v. d. generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo RS, ki je podelila nekaj preteklih izkušenj ter slovesno razglasila odprtje razstave 30 let Muzeja pošte in telekomunikacij.
Ustvarjalci razstave so v sliki in besedi obiskovalcem predstavili vse pomembnejše mejnike zgodovine muzeja, pošte in telekomunikacij v zadnjih tridesetih letih. Predstavljeni so podatki o prvih prizadevanjih za organizirano in celovito raziskovanje zgodovine pošte in telekomunikacij, ki segajo v začetek 80. let prejšnjega stoletja, ko so se proučevanja ter zbiranja predmetov in spominov lotili zgodovinarji in delavci PTT. Ideja o ustanovitvi muzeja, dejavnosti, ki je posebej nekoč igrala pomembno vlogo v življenju posameznika in hkrati spreminjala razvoj celotne družbe, pa se je uresničila, ko je bila leta 1982 pri Loškem muzeju v Škofji Loki ustanovljena posebna enota za PTT. Zbirka je tri leta kasneje prišla pod okrilje Tehniškega muzeja Slovenije kot Muzej PTT Slovenije, ki je odprl svoja vrata leta 1988 v starološkem gradu v Škofji Loki. Ker so tam pogoji za delovanje muzeja po dvajsetih letih postali neprimerni, se je v letu 2007 ustrezen prostor zanj našel v Polhograjski graščini. Tu je bil ponovno odprt leta 2008. Poleg nekaterih zbirk iz Škofje Loke ter orisov postavitve muzeja v Polhovem Gradcu, razstava predstavlja tudi pripoved Antona Krauthakerja o zgodovini pošte v času osamosvojitve Slovenije, ki velja za enega najpomembnejših mejnikov v slovenski poštni dejavnosti, ter razdružitev podjetja PTT Slovenije leta 1995 na Pošto Slovenije ter Telekom Slovenije. Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše obiskovalce, ki jim je bil namenjen otroški kotiček, kjer so lahko spoznavali delo v muzeju ter si ogledali prikupno razstavo otroških risbic, ki so nastale ob jubileju na natečaju Nariši svojo znamko, za kar so triindvajsetim izdelali popolnoma prave znamke.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi