Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

23 let Folklorne skupine Grof Blagaj

Pisalo se je leto 2000, ko je Folklorna skupina Grof Blagaj pripravila svoj prvi nastop v Polhovem Gradcu. Od takrat pa do danes smo nanizali preko 270 nastopov po Sloveniji in tujini.
Pred dvajsetimi leti smo bili fantje in dekleta v najaktivnejšem življenjskem obdobju in si nismo predstavljali, da bomo plesali še danes. Pa plešemo! In še kako! Pa ni vedno lahko. Če povemo, da je povprečna starost plesalcev skoraj 65 let, nam je takoj jasno, da pride tudi kakšna težava. Niso izpadli samo lasje, tudi koleno ali hrbet včasih bolita. Ampak se ne damo. Malo stisnemo zobe, če pa ne gre drugače, pa kakšno vajo ali nastop kdo tudi izpusti.

Dobro je, da sta naša strokovna vodja Anita Kobe in harmonikar Marko Buh še mlada. To še nas drži pokonci.

Za našo skupino bi lahko rekli, da je res malo posebna. Pleše namreč 9 poročenih parov. Pa ne samo to! 13 plesalcev in plesalk smo prijatelji že iz osnovne šole Polhov Gradec. Torej prijateljujemo že preko 50 let. Ostalih 5 pa se je v skupino primožilo oziroma priženilo. Sedem plesalcev je skupaj plesalo že v folklorni skupini Polhov Gradec pred 47 leti.

Težko bi izračunali vse ure našega druženja. In prav druženje je vzrok, da še vztrajamo. Naša šefica Anita včasih ne razume, da si imamo toliko za povedati, da ni velike razlike med nami in otroci, saj nas včasih prav težko umiri. Pravijo, da je smeh pol zdravja. Če to drži, bi mi morali plesati še dolgo.

V dvajsetih letih nas je Anita naučila že veliko plesov. Gorenjske, štajerske, dolenske, belokranjske in plese iz naše okolice. Ker pa je za vsak ples potrebna tudi ustrezna noša, smo si jih dali izdelati. Poleg noš, ki jih potrebujemo za ples, smo izdelali tudi polhograjsko nošo. Na to smo še posebej ponosni. Polhograjčani smo namreč med tistimi srečneži, ki se lahko pohvalijo, da je avstrijski slikar Franz Kurz zum Thurn und Goldenstein (1807–1878) leta 1838 naslikal žensko in moško oblačilo iz teh krajev. Marsikdo se vpraša, zakaj si je slikar izbral prav našo vas. Razlaga je enostavna. To je bil čas, ko je v Polhovem Gradcu živel grof Rihard Ursini Blagaj. Bil je velik mecen umetnosti in njegova graščina je bila vedno polna umetnikov. In gotovo ga je obiskal tudi slikar Goldenstein, ki je bil navdušen nad kapami iz polšjih kožic in plašči iz ovčjih kož. Posebnost pa je bila tudi ženska ruta. In jo je narisal. Nošo, razen ženske rute, smo izdelali že leta 2016. Izdelava rute pa je bila nov, zahteven projekt, katerega rezultat bomo pokazali na letošnji prireditvi v aprilu.

Naučene korake smo vsako leto pokazali obiskovalcem našega letnega koncerta v Polhovem Gradcu. Poleg tega pa se vsa leta udeležujemo raznih srečanj folklornih skupin in srečanj narodnih noš. Radi pa zastopamo slovenske barve tudi na folklornih festivalih v tujini.

Pogosto smo nastopali na »slovenskih večerih« za tuje turiste v Ljubljani, pa tudi v drugih turističnih krajih. Potrudili smo se, kolikor je bilo v naši moči, da bi obiskovalcem Slovenije v kratkem času prikazali kar največ. Lahko rečemo, da smo na ta način spoznali ljudi iz celega sveta. Verjetno imamo vsi najlepši spomin na skupino mladih pevcev iz Južnoafriške republike. Z občudovanjem so zrli v nas, naše korake in noše. Najbolj korajžni so hitro posnemali naše korake. Naučili smo jih polko, potem pa še oni nas njihov ples.

V posebnem spominu nam je ostalo tudi gostovanje pri naših izseljencih v Merlebachu v Franciji. Lahko rečemo, da smo tako, kot tudi na vseh drugih gostovanjih, izredno uživali. Potrudili smo se in dali vse od sebe, kar so opazili tudi naši gostitelji.

Našo skupino je takrat lepo opisal g. Jože Kamin: »Rojaki iz Merlebacha in okolice smo v njih (FS Grof Blagaj) začutili in odkrili neizmerno ljubezen do kulturne dediščine in željo po posredovanju le te, saj so s slednjo bili popolnoma prežeti. Za nekaj lepih ur smo se počutili na domači zemlji, kjer se je čas ustavil in so se odprle starodavne skrinje, polne pristnih sporočil in pisanih oblačil. Ko vas bo avtobus popeljal v domače kraje, boste v našem spominu še dolgo plesali in se vrteli okrog kmečkih opravil, brusili kose, v maškarah oponašali štajerske plese in peli slovenske pesmi ...«

Plesali smo takrat in plešemo še danes. In po treh letih ponovno pripravljamo celovečerni nastop. Kar dva. 22. aprila 2023 ob 19. uri in 23. aprila 2023 ob 18. uri vas vabimo na dobrodelni koncert DVA NOVČIČA, ki bo v Kulturnem domu Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu. Gost naše prireditve bo Ivan Hudnik. Izkupiček prireditve bomo namenili šolskemu skladu osnovne šole Polhov Gradec za pomoč socialno šibkim učencem.

Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da si termin rezervirate na telefon 031 250 751 ali po elektronski pošti fs.grofblagaj@gmail.com.

Veseli bomo vašega obiska in podpore.


Folklorna skupina Grof Blagaj, Polhov Gradec




Oglejte si tudi