Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Kmetija na Prosenov – naši začetki

Ko sem leta 2013 dobila na razpolago to prazno hišo, se mi je zdelo, da me vse kliče po uporabi, da življenje in delo v njej ne bi kar zastalo. 

Prvo pomlad sem z grabljami čistila širšo okolico hiše. V vsej tišini sem pri prvem sosedu zaslišala traktor, pri drugem motorno žago, potem pa me je iz gozda pozdravila še kukavica. Zazdelo se mi je, da tukaj, tudi če je tak blažen mir, ni tako od sveta odrezano, da se ne bi dalo živeti. Medtem sem zagledala polomljeno bukovo vejo, ki je ležala čez pot, kot da se mi je nastavila, da nekaj naredim z njo. Razmišljala sem, da bi letos, ko sem prvo leto tukaj, naredila nekaj butar in kdaj zakurila krušno peč. Ko je v peči že prijetno prasketalo, sem sredi kmečke sobe dvignila pokrov mentrge in ugotovila, da je še uporabna. Kar vabilo me je in me spodbujala, da zamesim testo za kruh. V mislih sem kar videla, kako bi bila Prosenova mama tam zgoraj srečna, če bi za njo to tudi jaz počela. Kar čutila sem, kako me gleda dol. Toplo mi je postalo pri srcu. Ugotovila sem, da je peč v notranjosti kar precej dotrajana. Hitro so mi jo moji fantje spravili v red. In se je začelo. Prvič sem jo zakurila premalo, saj ima vsaka peč svojo potrebo po količini drv. Zgornja skorja kruha je bila pečena. Doma so mi jo vso pojedli. Ostalo, kar je bilo premalo pečeno, so dobile živali. Že v drugo je bilo precej bolje.

V zadnjem obdobju sem pekla večkrat. Zmeraj, ko vstopim v ta prostor, v mislih vidim mamo, kako si je, preden je začela sejati moko, še enkrat skrbno zavezala ruto, da ji pozneje ne bi zlezla z glave, ker takrat, ko bo imela obe roki od testa, te rute ne bo mogla popraviti, če ji uide čez oči. Prav zmeraj me še skrbi, če mi bo uspelo.

Ko zadiši iz peči, navadno se to čuti zunaj, ker zrak uhaja skozi dimnik, vem, da je mama ponosna name. Zato bi rada to tradicijo ohranila in pokazala vsem, ki jih to zanima.

 

Izdelki so kulinarična posebnost Blagajeve dežele in sestavljajo njeno Culo dobrot.

- bel in polčrn kruh

- ocvirkovica

- kvašeni flancati

 

Marija Končan, 031 526 543

koncan1806@gmail.com

Oglejte si tudi