Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Lesni peleti iz naše soseske

Verd – Konec poletja se je v eno od hal nekdanjega podjetja Liko Vrhnika vrnilo življenje. V njej odslej deluje proizvodnja podjetja LESPAK, d. o. o., ki iz žagovine izdeluje lesne pelete. Lastnika podjetja Primož Jelovšek in Jože Osredkar sta predstavila nekaj osnovnih dejstev v zvezi z uresničevanjem projekta.
Kurilno olje vse bolj nadomeščajo lesna goriva, predvsem lesni peleti, s katerimi lahko potrošniki po izračunih stroke prihranijo tudi več kot polovico sredstev za ogrevanje, poleg tega pa so peleti za uporabo dokaj enostavna ter okolju prijazna surovina, saj gre za neke vrste stisnjen les, ki mu naj ne bi bile dodane nikakršne kemikalije ali druge primesi. Pravzaprav so peleti in prav tako sekanci nastali, da bi koristno uporabili odpadno surovino ali material, ki nastane ob predelavi lesa.

 

»Trg sam povpraševal po tej lesni biomasi«

Da povpraševanje po tej surovini narašča, iz lastnih izkušenj ve tudi eden od lastnikov podjetja Lespak, d. o. o., Jože Osredkar, ki v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji že dobrih deset let, poleg pridelave slastnih jagod in malin, pripravlja in prodaja drva iz lastnega gozda. »Stranke so mi same dale misliti – češ, kaj spiš, zakaj še nimaš peletov, če pa trg sam povprašuje po tej lesni surovini? Privedle so me do tega, da sem začel razmišljati o prodaji in pozneje o lastni proizvodnji lesnih peletov. Pogosto se je namreč zgodilo, da sem stranki na dom pripeljal drva, mimo pa je pripeljal sosed in me vprašal po peletih,« razlaga Jože.

 

Začetki podjetja Lespak, d. o. o.

Jože Osredkar je prisluhnil trgu in znotraj dopolnilne dejavnosti na kmetiji se je sprva lotil prodaje peletov drugih proizvajalcev. A želja po lastni proizvodnji mu ni dala miru. Pred dobrima dvema letoma je svoje poslovne načrte in želje zaupal eni od strank – Primožu Jelovšku, ki mu je prav tako na dom dostavil drva. Ker je tudi on imel podobno željo, so njuni načrti hitro našli skupno pot, in že decembra 2013 sta ustanovila skupno podjetje Lespak, d. o. o. Nato so se začeli resni pogovori glede prostora in nakupa strojev, pri čemer pa sta naletela na številne težave. Sprva sta se spopadla s kupom težav pri odločitvi o postavitvi oziroma najemu hale. Hala nekdanjega podjetja Liko Vrhnika, d. d., katere del danes uporabljata za proizvodnjo, je obveljala šele kot tretja možnost, a prav ta se je izkazala za najboljšo. Nato so sledile dileme pri nakupu strojev. Prizadevala sta si za nakup strojev slovenskega proizvajalca, saj pravita: »S tem ko podpiraš slovensko gospodarstvo, v končni fazi podpiraš tudi samega sebe, in tega bi se morali zavedati vsi.« Ob upoštevanju tega ter preverjene kakovosti sta izbrala peletirko italijanskega proizvajalca, mlin nemškega ter pakirnico in sušilnico slovenskega proizvajalca. Za projekt, ki velja za energetsko učinkovitega in okolju prijaznega, sta sprva želela pridobiti nepovratna evropska sredstva, vendar sta bila najprej zavrnjena, nato pa so se zahteve poostrile do te mere, da sta ugotovila, da jim ne bosta kos. Tako sta od pobožne želje odstopila, kar pa je seveda pošteno povečalo njun predvideni izračun lastnega finančnega vložka. Toda trdna odločitev ju je gnala v dogovarjanje za posojilo. V teh težkih časih sta ga le stežka pridobila, a vztrajnost se je obrestovala, in danes sta ponosna na proizvodno halo z napravami, vrednimi okrog 160.000 evrov brez DDV, ki lahko v eni uri proizvedejo do 500 kilogramov lesnih peletov.

 

Postopek izdelave lesnih peletov

Vhodna surovina za izdelavo lesnih peletov podjetja Lespak, d. o. o., so izključno žagovina ali sekanci, brez kakršnihkoli primesi. »Za zdaj vhodno surovino odkupujeva le od domačih proizvajalcev, torej prihaja iz Zaplane, Gorenje vasi in Cerknice, in upava, da bo tako tudi ostalo, saj želiva delati s slovenskimi materiali, ki so po izkušnjah kakovostnejši,« pojasnjujeta sogovornika in dodajata: »Dobro je, če vhodna surovina vsebuje čim večji delež iglavcev in čim manj lubja, kar naj bi štelo za kakovost samega peleta.« Vhodna surovina se nato prek mlina dodatno premelje, in sicer v granulacijo 6 milimetrov, nato pa se zbere v zalogovniku mokre žagovine. Iz tega silosa se žagovina dozira v peč, kjer se suši na približno 12-odstotno vlažnost, iz te pa se znova zbere v zalogovnik suhe žagovine. Od tu potuje v peletirko, kjer nastajajo peleti, zato napravo imenujemo tudi srce proizvodnje. Peleti nato potujejo prek tekočega traku v zalogovnik peletov in v pakirnico, kjer nazadnje poteka pakiranje v 15-kilogramske žaklje ali jumbo vreče, odvisno od zahteve in želje kupca. Možne so tudi druge oblike pakiranja, na primer po lastnih vrečah.

 

»Slovenska proizvodnja peletov je razprodana«

Lastnika podjetja Primož Jelovšek in Jože Osredkar računata na slovenski trg in o izvozu prek naših meja vsaj za zdaj ne razmišljata, saj je po njunih informacijah slovenska proizvodnja peletov trenutno razprodana. »Le zakaj bi hodila ven, če pa imava kupce pred domačim pragom,« pravita in dodajata: »Cilj nama je namreč v čim večji meri pokriti lokalni trg, saj je to konec koncev, zaradi ugodnega prevoza in dobre lokacije podjetja, najugodnejše tudi za samo stranko, seveda ob predpostavki, da ima proizvajalec kakovosten in cenovno ugoden produkt.« Za tono peletov podjetja Lespak, d. o. o., je treba odšteti 227 evrov, kar je po mnenju sogovornikov glede na kakovost izredno ugodno. »Zagotavljava visoko kakovost in stojiva za tem, zato dajeva prednost direktni prodaji oziroma prodaji na domu, kjer iz prve roke dobiva informacije o zadovoljstvu kupcev.«

 

Nova delovna mesta

Proizvodnjo trenutno upravljata še sama, saj sta morala biti zaradi začetnih težav in odpravljanja le-teh ves čas prisotna v proizvodnem procesu. Toda ko bo proizvodnja utečena in na pravih tirnicah, načrtujeta vsaj dve zaposlitvi, in sicer za izmensko delo v proizvodnji. Dejstvo je, da se oba lastnika hkrati ukvarjata vsak s svojo dejavnostjo, ki prav tako ne sme upasti. Poleg tega pa bosta v prihodnje promociji peletov morala nameniti večjo pozornost, saj v tem trenutku poteka izključno od ust do ust.

 

Že razmišljata o nadgradnjah in izboljšavah

Poleg novih zaposlitev lastnika zagotavljata, da ne bosta spala na lovorikah, temveč bosta ves čas spremljala spremembe in izboljšave na trgu, saj je proizvodnja peletov na trgu še dokaj sveža dejavnost in se tehnološke nadgradnje še pričakujejo, vse v korist kakovosti in energijske učinkovitosti izdelka. Vsekakor pa bosta kaj kmalu uvedla eno od pomembnih izboljšav – povratno embalažo za lesne pelete, ki bo zanimiva za stranko, saj bo cena tako še za kak evro nižja, predvsem pa bo ta izboljšava v dobrobit okolju.

 

In še primerjava cen

Tisoč litrov kurilnega olja stane 1000 evrov in ustreza 2000 kg peletov, ki pa stanejo približno 400 evrov. Prihranek v primerjavi med kurilnim oljem in peleti je torej 600 evrov ali kar 60 %. Če pa ceno peletov primerjamo s ceno drv, so peleti za približno 15 % dražji.

Odločitev je torej na strani potrošnikov oziroma kupcev, a ne pozabimo na naše okolje.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi