Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Podelili priznanja barjanec

Sredi decembra smo v območni obrtno-podjetniški zbornici Ljubljana Vič praznovali deseto obletnico odprtja nove poslovne stavbe in že desetič po vrsti trem članom, najzaslužnejšim obrtnikom in podjetnikom podelili priznanje barjanec. Podelitev barjanca je spodbuda za vse, da pomagajo drugim in se zavedajo svoje družbene odgovornosti. Biti marljiv ter pošten obrtnik in podjetnik je posebnega pomena za obrtništvo in širšo družbeno skupnost, kajti podjetniški uspeh je tesno povezan s širšo družbeno skupnostjo. Prav je, da je pomoč sočloveku in družbena odgovornost podjetja za večino izmed obrtnikov in podjetnikov pomemben del vsakdana. Za podelitev priznanja barjanec se upoštevajo merila, kot so urejenost obratovalnice, ugled obrtnika, dolgoletni staž od 10 let naprej in aktivno delovanje v širši skupnosti.

Priznanja so prejeli: Marko Istenič, Istenič avtoservis, družba za storitve, trgovino in posredovanje, d.o.o., iz Vnanjih Goric, Igor Zupančič, Zaključna dela v gradbeništvu Igor Zupančič s.p., iz Škofljice in Leopold Oblak, Splošno kovaštvo Oblak Leopold s.p., iz Šentjošta nad Horjulom. Ker je slednji občan Občine Dobrova - Polhov Gradec, je prav, da o njem napišemo nekaj več besed. 
Gospod Leopold Oblak je po poklicu kovač. Po poroki se je dodatno izučil še za strugarja in obdelovalca kovin. Ko je leta 1967 zaprosil za popoldansko obrt, mu je referent na takratni občini predlagal dejavnost kovaštva, v kateri uspešno posluje in iz leta v leto razvija nove proizvode. V času, ko je bil vajenec, ga je mojster poučil o splošnem kovaštvu, podkovanju konj, izdelovanju plugov in varjenju železa brez varilnih aparatov. Leta 1980 je popoldansko obrt zamenjal za redno in postal samostojni podjetnik, ki je z inovativnimi izdelki osvojil evropski trg. Skupaj s še štirimi sodelavci v svojem podjetju izdeluje izdelke za gozdarstvo, ki so plod lastnega razvoja. Nekateri izdelki so tudi patentno zaščiteni v evropskem prostoru. V svoji 56 let dolgi poslovni karieri ni razvijal le lastnega podjetja, bil je pobudnik za postavitev še dveh proizvodnih obratov v Šentjoštu, ki sta ponudila zaposlitev 40 lokalnim prebivalcem. Za potrebe trženja lastnih izdelkov na tujih trgih je leta 1986 odprl podjetje tudi v sosednji Avstriji. Vstop Slovenije v Evropsko unijo je poenostavil trgovanje z državami srednje Evrope in tako potrebe po dodatnem podjetju ni bilo več. Leopold pa ni bil aktiven le v svojem podjetju. Da bi se njegovo podjetje v podeželski vasi na zahodnem delu Polhograjskega hribovja lahko razvijalo, je bil pobudnik za razvoj infrastrukture v kraju. Aktivno se je vključil v projekte in izvedbo pri gradnji cest, elektrifikacijo vasi, izgradnji vodovoda, telefonije, pošte, šole in vrtca. Izdelal je tudi prvo vlečnico za razvoj smučanja in smučišča v Šentjoštu. Vrsto let je bil tudi predsednik vaške skupnosti Šentjošt in član krajevne skupnosti Horjul. Njegova prizadevanja so prepoznali tudi v širšem okolju in tako je postal prvi župan občine Dobrova - Horjul - Polhov Gradec v samostojni Sloveniji. Leopold je že 40 let aktiven član pevskega zbora v Šentjoštu, v mlajših letih je sodeloval tudi v številnih drugih društvih v kraju. Leopold Oblak je aktiven član sekcije kovinarjev in vzoren član območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič.

Mag. Peter Grabner, sekretar OOZ Ljubljana Vič

Oglejte si tudi