Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Na dunajskem letališču postavljena letalska hangarja proizvedena v Polhovem Gradcu

Septembra sta bila na dunajsko letališče dobavljena dva letalska hangarja slovenskega podjetja Schwarzmann iz Polhovega Gradca.
Schwarzmann je naročilo največjega avstrijskega letališča dobil po internem razpisu, ki je bil odprt za ponudnike iz cele Evrope. Uspešni so bili zaradi prilagodljivosti in kratkega dobavnega roka ter širokega nabora priporočil s področja panoge, saj so v preteklih letih dobavili hangarje tudi letališčem v Gradcu, Ljubljani in Zagrebu. V podjetju Schwarzmann, ki se osredotoča na projektiranje, izdelavo in postavitev montažnih jeklenih konstrukcij, so ponudili celotno storitev, torej vodenje projekta od usklajevanja z izvajalcem gradbenih in pripravljalnih del, projektiranja in proizvodnje do končne postavitve objekta z elektro in strojnimi inštalacijami ter prekritja z izolativnimi paneli. Na dunajskem letališču so v kratkem času potrebovali dodatne pokrite površine za garažiranje poslovnih letal s specifičnimi zahtevami. Za naročena objekta so veljale predpisane dimenzije in dodatne zahteve: 58 m širine, 72 m dolžine in 10 m stranske višine brez vmesnih stebrov; vrata, ki omogočajo odpiranje cele končne stene ter spojitev zadnje stranice s protipožarnim betonskim zidom.

Schwarzmannova ekipa inženirjev je skupaj s statikom oblikovala in projektirala zrcalni jekleni konstrukciji hangarjev. Vsa projektantska dela, celoten razrez in varjenje ustreznih delov konstrukcij skupaj s kontrolo kakovosti so bili izvedeni v Polhovem Gradcu. Vetrna obremenitev 150 km/h na lokaciji postavitve ni predstavljala posebnega izziva, saj imajo v podjetju veliko izkušenj s strogimi zahtevami zaradi izjemnih vremenskih pogojev. Leta 2015 so v Avstralijo dobavili prehodno skladišče za logistiko, projektirano za sunke vetra do 284 km/h, lani pa so v Avstriji postavili šotorsko halo z nosilnostjo 345 kg snega na kvadratni meter. Postavitev obeh hangarjev od zaključka gradbenih del je v grobem trajala 18 tednov, kar predstavlja veliko prednost za investitorja v primerjavi s klasično gradnjo. V tem času je montažo izvajalo več skupin monterjev pod nadzorom vodje projekta, ki je skrbel za komunikacijo z naročnikom in tehnična ter druga usklajevanja s podizvajalci. Kljub velikim dimenzijam sestavnih delov konstrukcije je ekipa Schwarzmann z ustrezno organizacijo dvigal in mehanizacije dela zaključila 1 mesec pred predvidenim rokom.

Poslovna letala so v prvem od dveh hangarjev lahko garažirali že po 9 tednih od začetka montaže. Oba hangarja sta naročniku tako v kratkem času omogočila povečanje kapacitet garažiranja za 100 % na skupno 16.000 m2. To postavlja hčerinsko podjetje dunajskega letališča Vienna Aircraft Handling GmbH med 10 najpomembnejših ponudnikov storitev poslovnega letalstva v Evropi.

Podjetje Schwarzmann izdeluje objekte z jekleno konstrukcijo po meri

V času ko podjetja veliko vlagajo v razvoj in širjenje svojih poslovnih, proizvodnih ali skladiščnih objektov, je vse bolj v ospredju racionalna gradnja z uporabo jeklenih konstrukcij, saj so stroški naložbe zaradi hitrejše izvedbe lahko tudi do 30 % nižji kot pri betonskih objektih. Vsak naročnik ima svoje potrebe in zahteve, vezane bodisi na lokacijo ali dejavnost. »Na leto projektiramo in izdelamo več kot 150 večjih objektov in kljub temu da večino naših projektov predstavljajo izolirana ali s ponjavo prekrita skladišča, si niti dva nista enaka,« pove direktor Boštjan Bevec, ki podjetje vodi že več kot 10 let. »Z osebnim pristopom in posluhom za želje in potrebe naročnikov, smo pridobili priporočila iz različnih dejavnosti od letalstva pa do živilske industrije. Naš nabor tehničnih rešitev skupaj z referencami in izkušnjami je tako prepričal tudi dunajsko letališče.«

GT

Oglejte si tudi