Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
4°C
1°C
JUTRI
8°C
3°C

Srebrni jubilej obeležili z razstavo

Lepa živina je ponos rejcev, ki želijo svoje uspehe prikazati na govedorejskih razstavah, katerih namen je prikazati rejski napredek, izboljšati promet s plemensko živino, je tekmovanje najboljših rejcev in ne nazadnje tudi priložnost za druženje.

V soboto, 9. septembra, je Govedorejsko društvo dolomiti v Polhovem Gradcu praznovalo 25-letnico delovanja z razstavo govedi lisaste pasme. To je pasma, ki je na območju delovanja Govedorejskega društva Dolomiti, pa tudi v Sloveniji, najbolj razširjena. Odlikujeta jo tako prireja mleka kot tudi mesa. Organiziranje in priprava razstave ter spremljevalnih prireditev je zahtevno delo, zato takšni dogodki niso prav pogosti. Pri obsežnih pripravah so sodelovali rejci, člani društva ter predstavniki selekcijske in kmetijskosvetovalne službe Kmetijskogozdarskega zavoda Ljubljana. Osrednji dogodek je bilo ocenjevanje razstavljenih živali, ki je potekal pod strokovnim vodstvom Jožeta Smolingerja iz KGZ Ptuj. Za strokovne komentarje in  povezovanje je poskrbel Matija Rigler iz KGZ Ljubljana. 
Uradno odprtje razstave s kulturnim programom, ki so ga popestrili Moški pevski zbor TD Briše, Folklorna skupina Blagaj in skupina Perice iz Šentjošta, je povezovala Nadja Prosen Verbič. Prisotne so nagovorili predsednik Govedorejskega društva Dolomiti Matjaž Košir, predsednik KGZS Cvetko Zupančič, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana Jože Benec in župan občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar. Na stojnicah domačih, pretežno ekoloških  pridelovalcev in članic društva kmečkih in podeželskih žena je bilo možno  poskusiti in kupiti  domače proizvode in si ogledati prikaz peke kruha, zgodovino predelave mleka, predenje volne na kolovrat in klekljanje, ki ima v Polhovem Gradcu že stoletno tradicijo. Na stojnicah so se predstavila tudi podjetja, sponzorji razstave.

V sklopu spremljevalnih prireditev so predstavniki kmetijske svetovalne službe Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana pripravili dva dogodka. Gospodarnost reje lisaste pasme je mogoče izboljšati v prvi vrsti s kakovostno lokalno pridelano voluminozno krmo. Rejcem je znan rek »krava pri gobcu molze«, zato so z zanimanjem prisluhnili Antonu Zavodniku, ki je na vzorcih sena in silaže predstavil, kako sami organoleptično ocenimo kakovost krme in jo vključimo v krmni obrok. Za kulinarične užitke potrebujemo kakovostno meso, ki ga želimo čim bolje tržiti. Peter Indihar je predstavil  tehnologijo zorenja rdečega mesa. Medtem so sodelavci pripravili zoreno meso za degustacijo. Za okusno meso je bilo veliko zanimanja, zato bosta proizvodnja in trženje tovrstnega mesa zagotovo nov izziv za rejce.

Obiskovalci, predvsem pa rejci so nestrpno pričakovali rezultate ocenjevanja krav po posameznih kategorijah – plemenske telice, prvesnice ter mlajše in starejše krave. Razglasitev rezultatov je bila tudi osrednji dogodek prireditve. Najmlajši so popestrili prireditev kot vodniki telet. Predsednik govedorejskega društva Matjaž Košir jim je za spodbudo podaril male zvončke, prisotni pa velik aplavz. Kmetje so lahko in morajo biti ponosni na svoje delo in uspehe. Organizatorji in udeleženci razstave so se odlično odrezali, prav tako pa tudi obiskovalci, ki so pokazali veliko zanimanje za dogodke, pohvalili prireditev in dali tako spodbudo kmetom, rejcem, ne nazadnje pa tudi strokovnim službam za njihovo delo.  

 

Nada Gabrenja, KGZ Ljubljana

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi