Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Spoznajte Sirarstvo Sečnik

V občini Dobrova - Polhov Gradec je izbira med lokalnimi ponudniki bogata – bodisi med lokalnimi pridelovalci hrane bodisi med domačimi izdelovalci unikatnih izdelkov – kar nam omogoča, da v veliki meri lahko kupujemo lokalno, s tem pa podpiramo razvoj svojega domačega okolja.

Lokalni ponudniki na območju občine Dobrova - Polhov Gradec so zbrani pod blagovno znamko Blagajeva dežela, igrivo zaledje Ljubljane. Nekatere že dobro poznamo, druge pa šele spoznavamo, zato vam jih bomo v prihodnjih mesecih podrobneje predstavili. En del ponudnikov vsako soboto svoje izdelke prodaja na Tržnici dobrot Blagajeve dežele. Med njimi se nahaja tudi Sirarstvo Sečnik iz Črnega Vrha, ki ga predstavljamo kot prvega.

O tržnici

Tržnica dobrot Blagajeve dežele že skoraj 20 let vsem obiskovalcem ponuja lokalno pridelano hrano in izdelke. Tržnica je namreč začela obratovali leta 2005 na pobudo Občine Dobrova - Polhov Gradec in lokalnih kmetov, ki so svoje pridelke želeli prodajati. Vse od tedaj, vsako soboto kmetje z območja naše občine in bližnjih krajev, med 8. in 13. uro, prodajajo svoje izdelke na tržnici, ki se nahaja na parkirišču za trgovino Interspar na Viču (na parkirišču podjetja KPL d.o.o. – Tbilisijska 61, 1000 Ljubljana).

Danes je kmetov, ki redno prodajajo na tej tržnici, že okrog 20. Od tega jih le pet prihaja z dolinskih kmetij, ostali pa so hribovski kmetje, ki doma pridelujejo zelenjavo, sadje, mleko in mlečne izdelke, redijo drobnico ali govedo, se ukvarjajo s čebelarstvom ali pridelavo drugih domačih izdelkov. Blagovna znamka Dobrote Blagajeve dežele, pod katero je zbrana lokalna kulinarična ponudba z območja naše občine in s tem tudi prodajalci na tržnici, poudarja pomen lokalno pridelane hrane – in lokalna pridelava je tudi eden izmed glavnih pogojev za prodajo na tržnici.

Kljub temu da je tržnica že uveljavljena in med večinoma stalnimi obiskovalci izredno priljubljena, pa marsikdo izmed nas tržnice ne pozna prav dobro, zato vabljeni, da jo obiščete. Kaj nam na svoji stojnici ponuja Sirarstvo Sečnik?

Sirarstvo Sečnik

Sredi črnovrškega hribovja se med gozdovi in hribi skriva majhna kmetija, ki se ji po domače reče Pr' Zakoritarju. Obdajajo jo pašniki in gosti travniki, že prvi pogled pa razkrije, da je obdelovanje površin tu pravi izziv zaradi hribovitega terena. Kljub temu pa družina Sečnik nad kmetovanjem ne obupuje, temveč izkazuje delovno vnemo in željo po ohranitvi in razvoju kmetije. S prodajo svojih izdelkov so pričeli po tem, ko je oče Franc Sečnik ostal brez redne službe, zato se je odločil preživljati s kmetovanjem.

V ponudbi Sirarstva Sečnik najdemo sezonsko zelenjavo, kravje mleko in mlečne izdelke (sir, navadni in sadni jogurti, kisla smetana, skuta, maslo), kruh iz krušne peči, jeseni tudi marone, jajca iz proste reje, in domači med – pod hišo namreč stoji tudi čebelnjak. Skoraj vse kar pridelajo, je ročno pridelano, saj hribovit teren drugega ne omogoča. Na Tržnici dobrot Blagajeve dežele svoje izdelke prodajajo že od leta 2013. »Vsako soboto nas najdete na istem mestu,« je k obisku tržnice povabil Franc Sečnik. Najprej so pričeli s prodajo zelenjave, nato pa so se usmerili v predelavo in prodajo kravjega mleka in mlečnih izdelkov. Trenutno imajo sedem krav, ki se v toplejšem delu leta pasejo, pozimi pa krmijo zgolj s senom.

Kakšna pa je prihodnost Sirarstva Sečnik? Trenutno prodajo vse, kar pridelajo, zato razmišljajo o širitvi, a ker je kmetija majhna, dela pa je že zdaj dovolj, bo ta širitev manjša. Bo pa posel najverjetnejše nadaljeval sin Janez, ki je dokončal šolo za živilskega tehnika. »Vse že zna narediti,« ga pohvali Franc. V kmetijo in pridelavo izdelkov je vpeta celotna družina, prodaja na tržnici pa je zaupana ženi Sonji.

Kot omenjeno, je izdelke Sirarstva Sečnik vsako soboto mogoče kupiti na Tržnici dobrot Blagajeve dežele. Vsi njihovi izdelki in pridelki pa so po predhodnem naročilu oz. najavi na voljo tudi na njihovi kmetiji na naslovu Črni Vrh 39, 1355 Polhov Gradec. Za več informacij pa so vam na voljo na e-mailu secnik.franc@gmail.com ali telefonski številki 041/320-645. Najdete pa jih tudi na Facebooku, pod profilom Sirarstvo Sečnik ali na spletni strani www.sirarstvo-secnik.si.

l.o.

Oglejte si tudi