Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Bolečine v Hrbtu?

Obstajaja mnogo kultur, kjer ljudje pri delu veliko sedijo, stojijo oz. so prepognjeni po več ur skupaj pa vendar nimajo težav s hrbtom. V Čadu, na primer, ima težave s hrbtom le 5 % populacije. V čem je torej težava?

 

Naša kultura nam v zadnjih desetletjih daje izkrivljeno podobo in pomanjkljivo znanje o telesni drži. Podoba manekenke na fotografiji nam daje lažen vtis nečesa kar je lepo, saj v resnici njena telesna drža kliče po bolečini v hrbtu. Opazite lahko veliko in umetno ustvarjeno krivino v njenem ledvenem delu hrbtenice (L1). Ravno ta krivina je pogost razlog za bolečine ali celo hernijo diska! Ledveni del hrbtenice in celoten hrbet je namreč anatomsko zasnovan za bolj zravnano obliko, ki je v resnici bolj podobna črki J kot S.

 

Kako preprečiti bolečine po principih Gokhale metode?

 

Podaljšajte hrbtenico! Podaljšanje hrbtenice je dokaj enostavno, vendar morate biti pri tem previdni, da ne ukrivite ledvenega dela hrbta. Globoko vdihnite v hrbet in prsni koš in ob izdihu obdržite novo pridobljeno višino. Z dodatnim vdihom se povišajte še malo in, ko izdihnite obdržite pridobljeno višino. Aktivno podaljšanje hrbta zahteva malo napora, vendar izredno krepi vaše trebušne mišice. 

 

Zasidrajte rebra navzdol! Namesto, da hrbtenico ravnate in “ščitite” s spodvijanjem medenice, ki lahko poškoduje L5-S1 predel hrbta, se raje osredotočite na svoj prsni koš. Spodnji rob reber potisnete rahlo navzdol v linijo s trebuhom. Takšno sidranje reber aktivira in krepi vaše poševne trebušne mišice (m.obliquus) ter zravna in razbremeni ledveno hrbtenico.

 

Vsi se včasih med sedenjem poskušamo držati pokonci, ker se enostavno ne znamo drugače zravnati. V spletni reviji Študent iz dne 28.9.2016 se v 3 namigih za pravilno sedenje skriva natančen odgovor, na vprašanje kako sedeti pokončno, ampak sproščeno! Te zanima? Z dodatnim zaokroženjem z rameni pa bo hrbet kar  “vriskal” od veselja.

 

Napisala: Sabina Blumauer

Oglejte si tudi