Logo MojaObčina.si

Dobje

DANES
19°C
1°C
JUTRI
19°C
4°C

Prijava za odkazilo dreves

Prvi korak v procesu prodobivanja lesa je odkazilo dreves. Lastnikove želje glede dreves, ki jih želi posekati, niso vedno v skladu z zmožnostmi gozda. Nepravilni posek lahko povzroči veliko škodo na gozdu in njegovi okolici ter zniža kakovost lesa, ki se bo sekal v kasnejših letih. Pri odkazilu sodeluje revirni gozdar Zavoda za gozdove Slovenije, ki ima dovolj znanja o gozdu in njegovih procesih. Za posek izbere drevesa tako, da se gozd ne razvrednoti in ohrani vse funkcije. Pri tem v največji meri upošteva želje lastnika in mu svetuje glede upravljanja z gozdom (https://www.gozd-les.com/upravljanje-gozdov/pridobivanje-lesa/odkazilo-dreves).


Revirni gozdar skupaj z lastnikom določi, katera drevesa se bodo posekala in jih označi z oranžno ali rdečo piko, na dno drevesa (na panj) pa udari svoj žig. Lastniku v upravnem postopku izda odločbo, s katero je dovoljen posek izbranih dreves, v njej pa so navedene tudi posebne zahteve glede izvedbe (gozdni red, lupljenje panjev). Lastnik sme posekati le drevesa, ki jih je odkazal revirni gozdar. Če v postopku sečnje pride do nenamernega poseka katerega izmed neoznačenih dreves (npr. zaradi reševanja obviselega drevesa), mora o tem obvestiti revirnega gozdarja (https://www.gozd-les.com/upravljanje-gozdov/pridobivanje-lesa/odkazilo-dreves)..

Lastnik mora običajno posek opraviti v letu v katerem je izdana odločba, oz. do datuma, ki je naveden na odločbi. Odkazilo dreves je brezplačno.


Lastnike dreves obveščamo, da  lahko naročijo odkazilo dreves pri revirnemu gozdarju tudi v prostorih Občine Dobje, in sicer v času uradnih ur,  na e-naslovu: lidija.cadej@dobje.si ali tel. št. 041 794 352 (Franc Leskovšek).

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi