Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Oranje v cestnem svetu javnih cest

Počasi se približuje pomlad, pričenjajo se priprave na prva opravila na poljih. Pogosto opažamo, da posamezniki, v preveliki delovni vnemi, pri obdelovanju njiv preveč posegajo v cestni svet javnih cest. Ne smemo pozabiti, da je utrjena podlaga ceste praviloma precej širša kot je videti na prvi pogled. Običajno je videti samo asfaltirano cestišče, mogoče še bankino, dejansko pa je utrjena podlaga ceste, na površini prekrita s travinjem, še vsaj meter širša.


Po Zakonu o cestah (Ur. l. RS št. 109/10, 48/12, 36/14) je cestni svet zemljišče, katerega mejo na podlagi predpisov o projektiranju javnih cest določajo linije med skrajnimi točkami prečnega in vzdolžnega profila cestnega telesa, vključno z napravami za odvodnjavanje. Bankina je utrjen vzdolžni del cestišča ob zunanjem robu vozišča, ki zagotavlja bočno stabilnost vozišča in brežine ter omogoča namestitev prometne signalizacije in opreme.


Z oranjem globoko v cestni svet prihaja do poškodovanja podlage, kar se kmalu pokaže v obliki posedkov in razpok cestišča. Zaradi preprečevanja povzročanja škode na javnih cestah je v 4. točki drugega odstavka 5. člena ZCes-1 navedeno:


»Prepovedano je orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto.« Kršitev navedenega člena pomeni prekršek, ki je sankcioniran v 7. odstavku 5. člena ZCes-1 (posameznika se kaznuje z globo 1000 €).
Namen našega dela ni izrekanje kazni, temveč vzdrževanje življenjskega reda ter zagotavljanje spoštovanja osnovnih predpisov. Prav zato vas želimo opozoriti, da pri oranju v bližini javnih cest upoštevate minimalni odmik 1 m od bankine, cestne brežine ali obcestnega jarka.


mag. Nataša KOS
SOU, NOE medobčinska inšpekcija in redarstvo
s sodelavci

Oglejte si tudi