Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

e-novice Mreže za podeželje, 16. marec 2017

Spoštovani,

vabimo vas, da nam posredujete koristne in uporabne informacije, dogodke, prakse, avdio-vizualne vsebine, primere s področja razvoja podeželja, ki jih bomo posredovali članom Mreže preko elektronskih obvestil PRePlet. Obvestila izhajajo vsak četrtek, zato prosimo, da nam novico posredujete do srede, na elektronski naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si. Obvestil s področja trženja ne objavljamo.

Za sodelovanje se vam že vnaprej zahvaljujemo!

Mreža za podeželje

 

Zbornik Srečanje mladih kmetov 2017

Zveza slovenske podeželske mladine, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo 15. februarja 2017 organizirali srečanje mladih kmetov – upravičencev do podpore iz drugega javnega razpisa pri podukrepu Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete, ki je bil objavljen na podlagi Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020. Ob srečanju smo izdali zbornik Srečanje mladih kmetov 2017, kjer najdete strnjeno vsebino srečanja, zaključke delavnic in vsebine, ki vam jih ponujajo ZSPM, KGZS in MKGP.

Nova spletna stran Svetovni dan čebel

Slovenija že od leta 2014 izvaja številne aktivnosti, da bi Združeni narodi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. Projekt, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, je po svetu naletel na široko odprta vrata. Z namenom da pobudo predstavimo najširši svetovni javnosti, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pripravilo novo spletno mesto, ki obiskovalcu podaja celovite informacije o pobudi za svetovni dan čebel. Preko povezav so dostopne nadaljnje oz. dodatne informacije, ponuja pa tudi priložnost za predstavitev projektov, ki so po svoji vsebini (lahko) povezani z osnovno idejo razglasitve svetovnega dne čebel.

Obiščite spletno stran in aktivno sodelujte pri pobudi Republike Slovenije, da 20. maj postane svetovni dan čebel! Prav tako vabimo k sodelovanju in vključevanju v projekt preko socialnih omrežjih v podporo razglasitvi svetovnega dne čebel - FB in #WorldBeeDay.

Vlaganje zahtevkov za izplačilo sredstev za investicijske ukrepe PRP

Vse prejemnike odločb o dodelitvi sredstev na podlagi javnih razpisov za ukrepe Programa razvoja podeželja 2014-2020 opozarjamo na pravočasno pripravo zahtevkov (preverite datum, ki je naveden tudi v vaši odločbi) in na obvestilo, ki ga lahko preberete na spletni strani ARSKTRP.

V ospredje kmetijske politike prihaja kupec

G. Emil Erjavec, profesor na biotehniški fakulteti v Ljubljani napoveduje, da bosta v Skupni kmetijski politiki (SKP) po letu 2020 glavna dva – kmet in kupec, ki hoče zdravo hrano, zdravo in vitalno okolje ter podeželje. Skupna kmetijska politika se torej premika od skrbi za kmeta k skrbi za družbene cilje in kupce – trg. Glavno vodilo SKP postaja varna hrana, ne pa kmet. Vse bolj v ospredje prihajajo tudi skrb za okolje, tehnološke inovacije (kmetijstvo 4.0), podjetništvo v kmetijstvu in učinkovite agroživilske verige. Kmetje bodo morali pridelovati takšno hrano, kot jo kupci želijo. Postati bodo morali bolj podjetniški in stroškovno učinkoviti, da bodo s proizvodnjo hrane preživeli. Njihova hrana bo morala vstopiti v verigo od kmeta in zadruge do živilskopredelovalne industrije in trgovine.

Pravilna uporaba fitofarmacevtskih sredstev in varstvo čebel

FFS so namenjena zatiranju škodljivih organizmov pri varstvu rastlin ali zatiranju nezaželenih rastil in lahko vplivajo na rast in razvoj ter skladiščenje rastlin in rastlinskih proizvodov. Iz samega namena rabe FFS je jasno, da gre za snovi, ki zatirajo škodljive organizme ali rastline, iz česar sledi, da morajo imeti lastnosti, ki dosežejo željen učinek. Zaradi tega imajo lahko ob nepravilni uporabi negativne vplive tako na zdravje ljudi, kot tudi na okolje. Prav zaradi navedenega po uporabi FFS posežemo šele takrat, ko smo izčrpali vse druge možnosti varstva rastlin.

Podpisana Izjava o sodelovanju na področju digitalizacije

Z namenom sodelovanja pri širjenju procesa digitalizacije, ki spreminja tehnologije, proizvodnjo, nabavne in prodajne distribucijske poti, načine in vzorce potrošnje, s tem pa tudi organizacijske in poslovne modele v vseh dejavnostih in organizacijah, je bila v Portorožu, 7. marca 2017, na 44. letnem posvetu zadružnikov v Portorožu, podpisana Izjava o sodelovanju na področju digitalizacije. Digitalizacija v kmetijstvu vnaša nove možnosti za sodelovanje in povezovanje proizvajalcev med seboj in s poslovnimi partnerji.

 

Izobraževanja KGZS

Na kmetijsko gozdarskih zavodih pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na območju celotne Slovenije, so že začeli z obsežnimi izobraževanji za poklicno usposobljenost, za posamezne kmetijske panoge in tudi za predelave na tradicionalen način. Izobraževanja nudijo celostno pridobitev znanj s posameznega področja in služijo kot zelo dobra referenca pri pridobitvi Nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK).

MAREC

Posvet Od vil do vilic: krajšanje poti do lokalno pridelane hrane, našega zdravja in trajnostne oskrbe - 17. 3. 2017

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano in visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto bodo na posvetu osrednjo pozornost namenili prednostim kratkih pridelovalnih verig, lokalno pridelane hrane, učinkovitega nadzora nad poreklom in sledljivosti prehrane.

Predavanje Proizvodnja sirov in nove tehnologije - 17. 3. in 18. 3. 2017

V Biotehniškem centru Naklo potekalo predavanje in praktični tečaj izdelave sirov ter izdelkov iz mleka. Predavanje bodo vodili predavatelji Veleučilišča v Karlovcu, strokovnjaki Biotehniškega centra Naklo ter vabljeni gostje.

Konferenca z naslovom Nove zgodbe starih hiš - 21. 3. 2017

S konferenco se želi spodbuditi (ponovno) uporabo in uspešno upravljanje stavb kulturne dediščine za nove skupnostne vsebine.

Prijave sprejemajo do petka 17. 3. 2017 oz. do zapolnitve mest na spletni obrazec.

19. tradicionalno srečanje turističnih kmetij - 22. 3. 2017

XII. Mednarodno znanstveno konferenco na temo »Ekologija za boljši jutri« - 29. do 31. 3. 2017

Vabljeni, da se z vašim prispevkom ali s posterjem udeležite konference. Tematski sklopi so:  Ekološke vsebine in trendi v vzgojno izobraževalnih programih; Trajnostni izzivi sodobnega sveta;  Zelena ekonomija in eko-socialno podjetništvo; Agroekologija. Konferenca se bo odvila v RIS Dvorcu Rakičan.

Seminar »Revitalizacija podeželja skozi podjetniške inovacije«- 30. 3. 2017

Vipavska vinska kraljica 2016 vabi na predstavitev razpisov za mlade kmete - 31. 3. 2017

Festival Zlata oljčna vejica - 31. 3. in 1. 4. 2017

Društvo oljkarjev slovenske Istre (DOSI) tudi letos organizira manifestacijo Festival Zlata oljčna vejica 2017, ki bo potekal 31. 3 in 1. 4.2017 v Ankaranu. Festival je namenjen predstavitvi in promociji oljk in oljčnega olja. V okviru Festivala bo potekalo že 24. tekmovanje za  Zlato oljčno vejico, kjer prireditelji ocenjujejo prispele vzorce oljčnih olj, ki jih potem nagradijo v okviru festivalske prireditve. Vabljeni k sodelovanju z izpolnitvijo prijavnega obrazca za tekmovanje. Rok za oddajo vzorca: 20. 2. 2017.

Mednarodni simpozij o zelenjavi in krompirju - 20. 6. - 23. 6. 2017

sredstvi

Terminski načrt objave javnih razpisov PRP 2014-2020 v letu 2017

1. javni razpis iz naslova podukrepa 4.3 - Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva (Operacija: Gradnja namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom); rok za oddajo vlog: 21. 4. 2017

Javni razpis iz naslova podukrepa 19.3 - Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine; rok za oddajo vlog: 31. 3. 2017

Javni razpis iz naslova podukrepa 8.4 - Dela za odpravo škode in obnovo gozda; rok: do zaprtja javnega razpisa, ki bo objavljen na spletnih straneh MKGP

Javni razpis iz naslova podukrepa 8.4 - Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov; rok: do zaprtja javnega razpisa, ki bo objavljen na spletnih straneh MKGP

Javni pozivi lokalnih akcijskih skupin za izbor operacij za uresničevanje ciljev strategij lokalnega razvoja

OSTALI RAZPISI

Razpisi Evropskega sklada za ribištvo

Razpisi Evropskih strukturnih skladov in kohezijskega sklada

Ostali razpisi MKGP

Javni razpisi Slovenskega regionalnega razvojnega sklada

OBRAVNAVA VLOG

Aktualni podatki obravnave vlog in zahtevkov ARSKTRP

Agencija se je, z namenom zagotavljanja večje transparentnosti svojega delovanja in boljše informiranosti svojih strank, odločila za redno objavo aktualnih podatkov iz svojega poslovanja. Na voljo je okvirni terminski načrt obravnave vlog za vse aktivne javne razpise, aktualno stanje obravnave zahtevkov za izplačilo, pregled izvedenih izplačil itd.

Oglejte si tudi