Logo MojaObčina.si

Dobje

DANES
8°C
1°C
JUTRI
2°C
2°C
473

E-novice Mreže za podeželje, 1. december 2016

Spoštovani,

vabimo vas, da nam posredujete koristne in uporabne informacije, dogodke, prakse, avdio-vizualne vsebine, primere s področja razvoja podeželja, ki jih bomo posredovali članom Mreže preko elektronskih obvestil PRePlet. Obvestila izhajajo vsak četrtek, zato prosimo, da nam novico posredujete do srede, na elektronski naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si. Obvestil s področja trženja ne objavljamo.

Za sodelovanje se vam že vnaprej zahvaljujemo!

Mreža za podeželje

 

Razpisi za naložbe na kmetijskih gospodarstvih in izvedbo agromelioracij

MKGP je objavilo tri nove javne razpise. Dva javna razpisa sta iz naslova podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva in sicer je eden namenjen naložbam za prilagoditev zahtevam kmetovanja na gorskih območjih medtem ko je drugi namenjen naložbam za ekološko pridelavo hrane. Objavljen je tudi 1. javni razpis iz naslova podukrepa 4.3, namenjen izvedbi agromelioracij na komasacijskih območjih.

(Ne)raba razpoložljivih virov na kmetijah v Sloveniji

Sedanja raba razpoložljivih virov na kmetijah v Sloveniji je pogosto necelovita, kratkoročno naravnana in občasno zelo netrajnostna. Po drugi strani pa nekatere zelo inovativne, trajnostno naravnane kmetijske prakse nakazujejo na zelo intenzivirano rabo raznovrstnih virov kmetij. Monografija se osredotoča na rabo razpoložljivih virov na kmetiji, kot jo določajo zakonsko opredeljene dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Avtorji so za boljše razumevanje problematike so vključili osebne zgodbe intervjuvancev na slovenskih kmetijah z registrirano dopolnilno dejavnostjo.

Združitev znanja v dobro uspešni pridelavi hrane
S ciljem, kako izdelke ARSO nadgraditi in prilagoditi potrebam kmetijstva ter jih približati uporabnikom, je na dogodku sodelovalo prek 60 strokovnjakov ARSO in kmetijskih svetovalcev z območja celotne Slovenije.

Mlekarna Krepko si s standardom IFS odpira vrata na nove trge po Evropi

Najprej bodo z ekokefirjem prodrli v severno Italijo, mikajo pa jih še države severno od Nemčije

Panvita je obudila kakovostno sveže svinjsko meso Pigi

Čeprav Panvita s prašičerejo ustvari okoli šest milijonov evrov prihodkov na leto, pod črto pa še vedno izgubo, so letos dosegli pozitiven premik. »Oživili smo blagovno znamko Pigi za sveže svinjsko meso, ki je vzrejeno v Sloveniji in bolj kakovostno, da zanj dosegamo občutno višjo ceno,« pravi Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita.

Govedorejski krožek

Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota je 18. 11. 2016 v prostorih gostišča Šadl v Križevcih pri Ljutomeru organiziral govedorejski krožek. Enajst udeležencev govedorejskega krožka je obravnavalo problematiko sečnine in doziranja krme.

Osnutek Poročila o okolju 2016 v javni obravnavi do 27. decembra

Ministrstvo za okolje in prostor jev enomesečno javno obravnavo podalo Osnutek Poročila o okolju 2016. Glavno sporočilo tokratnega poročila je, da je okoljska politika privedla do občutnega izboljšanja stanja okolja, vendar pa pomembni okoljski izzivi ostajajo, nastajajo tudi novi. Pripombe in predloge na osnutek poročila lahko posredujete do torka, 27. decembra 2016, na e-naslov: gp.mop(at)gov.si.

MLADI

To so poslovni triki najboj inovativnih mladih kmetov

Dobili smo inovativnega mladega kmeta 2016 - Tonija Kukenbergerja iz okolice Trebnjega. Veseli se večje sirarne, da bo povečal proizvodnjo sirov iz senenega mleka. Da je molžo "pripeljal" na pašnik, je prikolico za tovornjak preuredil v prevozno molzišče. Na domači ekološki kmetiji bo kmalu odprl že tretje delovno mesto in zagnal spletno prodajo.

Mladi kmetovalci imajo nove ideje in energijo

Tudi letos država podpira napore mladih, usposobljenih kmetovalcev, ki prvič vzpostavljajo kmetijo. Rezultati razpisa, »težkega« 12 milijonov evrov sicer še niso znani, so pa mladi kmetje tudi tokrat pripravili obilo odličnih poslovnih načrtov ter predstavili kup zanimivih zamisli.

Jej lokalno, misli globalno!

Pod motom »Jej lokalno, misli globalno!« na Inštitutu za trajnostni razvoj že drugo leto povezuje svoj program Šolski ekovrtovi s temami globalnega učenja v okviru evropskega projekta EAThink2015. Z globalnim učenjem in šolskimi ekovrtovi mladim ter učiteljem dajejo (spo)znanja, ki so nujna za življenje v globaliziranem svetu. V letošnjem izjemno pestrem letu so na osnovnih in srednjih šolah izvedli 60 delavnic globalnega učenja, 20 delavnic državljanskega novinarstva, omogočili oglede 20 ekoloških kmetij ter pomagali vzpostaviti ali nadgraditi 58 šolskih ekovrtov.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij