Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

"Enostavno lepo je biti čebelar – slovenski čebelar"

V Sloveniji čebelarstvo sodi med pomembnejše kmetijske panoge z dolgoletno tradicijo. Pred več kot 230 leti je znanje čebelarstva svetu predstavil Anton Janša (1734–1773), ki je bil prvi učitelj čebelarstva na cesarskem Dunaju.


V Sloveniji imamo več kot 11.000 čebelarjev, ki čebelarijo z več kot 205.000 čebeljimi družinami. Čebelji pridelki, pridelani v Sloveniji, so izjemni in so plod marljivosti čebel, čistega okolja in velikega znanja čebelarjev. Slovenija je izvorna dežela kranjske čebele, ki jo odlikujejo mirnost, delavnost in odlična orientacija. Velik del zaslug za nesporno kakovost slovenskega čebelarstva in izjemnih čebeljih pridelkov gre Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS), ki vključuje več kot 200 čebelarskih društev s preko 8.000 čebelarji in je strokovna organizacija, katere eden glavnih ciljev je načrtovanje kmetijske politike na področju čebelarstva.


Zadnjih 14 let je njen predsednik Boštjan Noč. Številne uspešne zgodbe na področju čebelarstva so plod njegovega delovanja na ČZS. Na poti od ideje do izvedbe je običajno veliko ovir, a zgodbe ČZS so uspešne predvsem zaradi vizij, predanosti in trme njihovega predsednika in sodelavcev. Tudi ideja o razglasitvi svetovnega dne čebel se je porodila v njegovi glavi, med poslušanjem radia, ko se je nekega ponedeljkovega septembrskega jutra leta 2014, ob 6.30 vozil v službo na ČZS. Ker zanj ovire ne obstajajo, predvsem pa se ne zmeni za argumente, da se nekaj ne da, ga je odločenost prignala do tedanjega ministra, pristojnega za kmetijstvo, mag. Dejana Židana. Lahko bi rekli, da je vse ostalo zgodovina. Letos bo prav zaradi njega in vseh ostalih, ki so verjeli v njegove vizije, 20. maja ves svet ponovno praznoval svetovni dan čebel.


Več o tem pa si lahko preberete v nadaljevanju intervjuja.

Oglejte si tudi