Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
17°C
7°C
2357

Stopamo na pot raziskav na področju regionalnega razvoja

Na RRA Podravje - Maribor smo tik pred iztekom leta dosegli nov mejnik v svoji bogati zgodovini. Od decembra 2022 smo uradno vpisani v Evidenco raziskovalnih organizacij. Novembra letos vzpostavljena Raziskovalna skupina za regionalni razvoj pokriva vsa področja regionalnega razvoja, opredeljena v slovenski in evropski zakonodaji, strateških in programskih dokumentih ter je po svoji sestavi transdisciplinarna.

»Dosedanje regionalne politike, ki so resda strukturne po svoji naravi, niso prispevale k zmanjševanju razlik med regijami in tudi znotraj regij. To pomeni, da se razkorak med razvitim zahodom in manj razvitim vzhodom države povečuje. Zato moramo okrepiti raziskave na področju regionalnega razvoja - iskati in najti priložnosti za razvoj vzhodnih regij, tudi Podravja, ter aktivno sooblikovati regionalno politiko. Regionalni razvoj mora biti skladen, celovit in vključevati gospodarski, socialni ter okoljski vidik. Zanj je treba iskati različne vire - tako iz kohezijske politike kot iz drugih politik Evropske unije. Žal v Sloveniji nimamo zagotovljenih nacionalnih finančnih virov, iz katerih bi se sofinancirali regionalni ali celo čez-regijski projekti in programi. Razvojne regije imajo administrativno in ne izvršno funkcijo,« pojasnjuje direktor Uroš Rozman.

Na RRA Podravje - Maribor z različnimi razvojnimi vsebinami naslavljamo izzive regionalnega razvoja v Sloveniji: od podjetništva, pametne specializacije, krožnega gospodarstva, trajnostnega turizma, prostorskega načrtovanja in mobilnosti. Za slednje ima na voljo različna znanja in veščine ter tudi raziskovalno-razvojne pristope. »Ključna pri razvoju raziskovalne skupine bo njena vpetost in sodelovanje z drugimi razvojnimi organizacijami in institucijami na nivoju mesta, regije, države kot tudi v evropskem in globalnem merilu. Da je agencija prepoznavna v mednarodnem merilu, dokazuje tudi s članstvom v Evropskem združenju regionalnih razvojnih agencij, Evropski podjetniški mreži in Digitalnem inovacijskem stičišču,« dodaja Rozman.

Ob tridesetletnici obstoja RRA Podravje - Maribor, ki jo bomo obeležili prihodnje leto, načrtujemo izvedbo znanstvene konference, ki bo dodatna spodbuda za uresničevanje vseh enajstih ključnih programov in projektov razvojne regije Podravje, predvsem pa pametne specializacije, krožnega gospodarstva, aplikativnega razvoja lahkih kovin, razvojnega središča za prehransko in energetsko samooskrbo ter pametnega vodovodnega omrežja.

Več o raziskavah in razvoju najdete tukaj.


(vir: rra-podravje.si)

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi