Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-0°C
Oceni objavo

Čebelji pridelki so odlično darilo

Jesen je čas priprav na zimo, ko napolnimo zaloge in brezskrbno pričakamo zimo. Ob tem pa tudi že razmišljamo, kako bomo obdarovali najdražje, znance, saj se prazniki približujejo zelo hitro, in še preden se bomo dobro zavedli, bodo tu. Pa smo spet v dvomu, kaj podariti najdražjim ter kako jim izkazati pozornost in hvaležnost.

Čebelji pridelki so vsekakor izbira, s katero ne morete zgrešiti. Slovenski med s široko paleto okusov lahko razveseli še tako zahtevnega uporabnika in hkrati ponuja možnost, da prav vsakega obdarjenca razveselimo z drugim okusom. Čudovito je spoznavati paleto različnih okusov slovenskega medu in najti najljubšega. Med, označen z eno od shem kakovosti, kaže na posebnost ali višjo kakovost proizvoda. V Sloveniji na področju medu poznamo tri zaščite geografskega poimenovanja, priznane na evropski ravni, in sicer slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, kočevski gozdni med in kraški med, ki nosita zaščiteno označbo porekla. Nekateri čebelarji pa se vključujejo tudi v ekološko pridelavo medu.

Tudi za marsikoga še neodkriti čebelji pridelki, kot so cvetni prah, matični mleček, propolis, medica, medeni liker, peneča medica, postajajo vedno bolj prepoznavni in zanimivi za kupce. Zlasti kadar potrebujemo izdatnejše blagodejne učinke, ki jih bomo znali poiskati in najti pri slovenskih čebelarjih. Sveče iz čebeljega voska pa bodo z mehko rumeno svetlobo in prijetnim vonjem v nas zbudile nostalgijo po starih časih, ko so ljudje bistveno drugače preživljali večere kot danes.

Čebelji pridelki so tesno povezani s tradicijo čebelarstva na Slovenskem in so primerni tudi kot protokolarno darilo, tako znotraj kot zunaj naših meja. Širjenje pomena slovenskega čebelarstva in predstavitev zunaj meja pa povečuje našo prepoznavnost v tujini. Peneča medica, ki so jo razvili slovenski čebelarji in je edinstvena, narejena izključno iz medu in vode po klasičnem postopku z vrenjem v steklenicah. Nanjo so čebelarji še posebej ponosni in je primerna za posebne priložnosti. Tudi pobuda Čebelarske zveze Slovenije za svetovni dan čebel in letošnje prvo praznovanje nas postavlja prav na svetovni oder dogajanja in prepoznavnosti.

Širok spekter čebeljih pridelkov boste dobili v primernih darilnih embalažah in jih s pridom uporabili za obdarovanje ob najrazličnejših priložnostih, še zlasti ko želite iz rok dati le najboljše. Čebelji pridelki so darilo čebel in narave – podarite košček narave.

Nataša Klemenčič Štrukelj, svetovalka za ekonomiko pri ČZS JSSČ

Oglejte si tudi