Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

Z aktivnostmi do boljšega zdravja in počutja občanov in občank

Kazalniki zdravja v OBČINI ČRENŠOVCI se po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje izboljšujejo. 

Občina Črenšovci je v letu 2019 presegla regijo in celo slovensko povprečje v odzivnosti vabljenih v program SVIT. 66 odstotkov občanov, starih med 50 in 74 let se je v letu 2019 odzvalo na povabilo SVIT-  državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki. Pri tem smo presegli regijo, za katero ta odstotek znaša 63 odstotkov in Slovenijo z 65,5 odstotki. Uspeh programa je odvisen od števila sodelujočih. Nekoliko slabše so občanke pri odzivnosti na programa ZORA (preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu) in DORA (državni presajalni program za raka dojk). Če se spremembe odkrijejo dovolj zgodaj, je zdravljenje lahko zelo uspešno, bolniku se ohrani ne le življenje, ampak tudi kakovost življenja. Zato velja poziv vsem, ki ste povabljeni v programe NIJZ, da se odzovete in k temu spodbudite tudi svoje bližnje. 

Občina ima dobre rezultate tudi pri dejavnikih tveganja in preventivi naših otrok. Telesni fitnes je blizu slovenskega povprečja, zmanjšuje se delež prekomerno prehranjenih otrok. Tukaj lahko izboljšanje rezultatov pripišemo staršem in odličnemu delu vzgojiteljev in učiteljev v obeh vrtcih in osnovnih šolah. 

V občini si bomo prizadevali za organizacijo več aktivnosti, ki bodo pripomogle k boljšemu zdravju in počutju naših občanov. S predstavniki NIJZ smo se dogovorili, da bomo nadaljevali z rekreacijo pod vodstvom fizioterapevta v jesenskih mesecih in organizirali tudi druge aktivnosti na prostem:  nordijsko hojo, telovadbo in kolesarjenje v okviru aktivnosti in dogodkov, ki jih bodo priredila naša društva. 

(Več podatkov:  http://obcine.nijz.si/Dokumenti/pdf/2020/obcine/15.pdf)

Oglejte si tudi