Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Prvi šolski dan je za nami

Po podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je danes v šolske klopi sedlo 161.182 osnovnošolcev in 78.500 dijakov. Prvič je šolski prag prestopilo 19.213 prvošolcev, kar je tisoč več kot lani. Osnovnošolci bodo razporejeni v 451 matičnih osnovnih šol in 333 podružničnih. Po ocenah ministrstva bo v prvi letnik srednje šole vstopilo 20.872 dijakov, vseh srednješolcev pa bo predvidoma 78.560.

Čeprav bistvenih novosti v devetletki letos ne bo, bo v osnovnih šolah kljub vsemu nekaj novosti: zimske počitnice bodo spet v dveh delih, spremenjena je ura začetka pouka. Nekaj novosti je tudi pri šolskih prevozih in prehrani. Medtem ko se bodo prevozi za vozače celo pocenili, bodo večji zneski na položnicah za malico. Do subvencij za šolsko prehrano bodo upravičeni zgolj tisti s nizkim socialnim statusom.

Na začetku šolskega leta so tako mnogi starši osnovnošolcev morali globoko seči v denarnico tudi za nakup potrebščin.

Šolski sistemi se torej spreminjajo. Posebnost tega je, da si vsak zapomni najbolje tistega, ki ga je sam doživel. Nekoč je denimo bilo tako.

Pri pouku je učiteljica pisala na table, ki so bile manjše kot zdaj. V zvezke, ki  so jih imeli, so pisali z nalivnikom. Uporabljali so lesene peresnice. V njih so imeli pero, svinčnik in nič več. Niso imeli toliko predmetov. Šolska pravila so bila zelo stroga. Kdor jih ni upošteval, je bil kaznovan; mnogokrat tudi s šibo.

Kaj nas torej čaka v prihodnosti? Otroci si to težko predstavljajo, starši prav tako. Vemo le, da je čas brezskrbnih dni na dvorišču, igrišču ali kje drugje mimo!

 

 

 

 

Oglejte si tudi