Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

REKORDNA UDELEŽBA NA POČITNIŠKI DELAVNICI RADIOKLUBA CIRKULANE

V Radioklubu Cirkulane med počitnicami organiziramo dvodnevne delavnice za otroke. Letošnja delavnica je bila že četrta zapovrstjo. Zvečine so se delavnice udeležili osnovnošolci druge triade, niso pa manjkali niti predšolski otroci, niti srednješolci.
Približno polovica udeležencev je bila iz naše občine, ostali pa so bili od drugod, celo iz Maribora in Ljubljane z okolico. Letošnja delavnica zaradi pomanjkanja sredstev žal ni bila brezplačna. Udeleženci so plačali zgolj material za izdelavo robotka, prehrana pa je bila za vse udeležence zastonj. Seveda so nas finančno in materialno podprli nekateri sponzorji in donatorji, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Zahvala za sodelovanje gre tudi Osnovni šoli Cirkulane-Zavrč. Mentorji in vsi ostali, ki smo pomagali pri izvedbi delavnice, smo svoje delo opravili z velikim veseljem in seveda prostovoljno. Otroci so se v Pohorju odlično počutili in so bili pri delu zelo zavzeti, potrpežljivi in ustvarjalni. Ker smo imeli srečo z vremenom, je bilo počutje toliko boljše, kar pričajo tudi fotografije, ki so objavljene na naši spletni strani http://www.cirkulane.hamradio.si. Svoj pogled na delavnico sta v naslednjem zapisu strnili naši novinarki, Ana Petrovič in Veronika Polajžer.

29.8.2014 smo se že četrtič zbrali v Pohorju, da bi se udeležili letošnjih radioamaterskih delavnic, ki so postale že prava tradicija. Vsako leto nas prihaja več in letos je bilo število udeležencev rekordno- 23.

Proti večernim uram, ko smo bili zbrani že vsi, so se nam predstavili mentorji (Toni Štumberger, Jernej Golc, Branko Zebec, Borut Likar in Boštjan Polajžer) in nam razložili predviden potek dela za oba dneva. Postavili smo šotore in povečerjali – jedli smo palačinke, ki sta jih pripravili kuharici Lizika Ogrinc in Andreja Škrinjar s pomočjo drugih članov kluba, kasneje pa še pico iz gostišča Krona. Ob tabornem ognju smo si za konec spekli še koruzo. Pred spanjem so mentorji in otroci, ki so to želeli, naredili še en poskus. Imeli so baterijo, magnet, žičko in vijak. Magnet z vijakom so dali na en pol baterije, z žičko, ki je bila prispajkana na drugem polu, pa so se dotaknili magneta. Magnet se je vrtel.

Dogovor je bil, da bodo vse luči pogasnile ob 22:00, vendar se je še zmeraj našel kdo, ki je vso noč veselo klepetal. Ob osmi uri naslednje jutro je sledila budnica na harmoniko, ki jo je izvedel Žan Levičnik. Ko smo vsi zlezli iz šotorov, se uredili in dokončno zbudili, smo pozajtrkovali in se dogovorili za urnik.

Od devetih se je pričelo delo. Udeleženci so najprej sestavljali mehanski del: namestili so motorček, zobnike in robotkove nogice. Po napornih treh urah vijačenja je sledilo kosilo, zatem so začeli spajkati upore, lučke, senzorje in ostale elektronske elemente. Na robotka so dali še ohišje. Kasneje je bil na vrsti servis. Popravili so vse nedelujoče robotke; nekaterim je bilo potrebno zamenjati celo motorček. Po opravljenem delu je bila na vrsti podelitev priznanj.

A na koncu je sledilo najboljše za vse sladkosnede: Vera Maček (mama udeleženke Nine Košak) je prinesla domače kremšnite. Ko smo se vsi posladkali, smo začeli pospravljati. Ko se je večina že poslovila, so nekateri še ostali in zvečer postavili klopotec, saj je bilo grozdje že dokaj zrelo.

 

Boštjan Polajžer

Oglejte si tudi