Oceni objavo

Pohod na planino Zajamniki

Da velja pregovor in da za dežjem vedno posije sonce, se je izkazalo tudi v soboto, 4. maja 2024, ko je bil v planu naš težko pričakovani pohod na Zajamnike. Zbrali smo se pred šolo, malo pokramljali in se odpravili v smeri proti Celju, Ljubljani, Jesenicam, vse do Rudnega polja. Sonce je tu in tam pokukalo izza oblakov in mi smo nasmejanih obrazov šli novim dogodivščinam naproti. Jutro je bilo oblačno, zeleni vrhovi smrek in gorati lepotci v daljavi so bili obsijani s soncem.

Planina Zajamniki leži na zahodnem robu Pokljuke, ki ponuja čudovit razgled na Julijske Alpe. Čeprav se nahaja na 1280 metrov nadmorske višine, je pot ves čas nezahtevna in dokaj položna – po njej se skorajda lahko sprehodimo. Izhodišče do planine predstavlja Rudno polje, ki se nahaja na nadmorski višini 1347 metrov. Višinska razlika, ki jo prehodimo, pa je (-) 67 metrov, saj je samo izhodišče do planine višje, kot naš cilj. Čas trajanja poti je slabo uro in pol v eno smer.

Parkirali smo na parkirišču na Rudnem polju na Pokljuki in pot nadaljevali po cesti. Spustili smo se v travnato dolinico, kjer se cesta razcepi na dva dela. S hojo smo nadaljevali po levi cesti, ki preide v smrekov gozd. Pot smo nadaljevali po markiranem kolovozu z nekaj rahlimi vzponi in spusti in že smo pred seboj zagledali prve planšarske hišice.

Razgledi na okoliške hribe in na najbližje dvatisočake so ob jasnem vremenu čudoviti. Zelo lepo se vidi na Triglav, Debeli vrh, Mišelj vrh, Tošč in drugi. Nekaj razgledov smo bili deležni že med samo potjo, najlepše pa smo doživeli še s planine. Med potjo so nas spremljale zaplate encijanov, ki se zaradi oblačnega vremena še niso uspeli zbuditi. Planina je zelo mirna, brez vrveža pohodnikov in je bila pravi kraj za umiritev naših misli.

Po malici in fotografiranju, po nekaj prijateljskih objemih, smo se odpravili do Koče na Uskovnici. Pot nas je vodila po makadamski cesti do razpotja poti čez planino Praprotnico in nato do same koče.

Planinska koča na Uskovnici je imetnik trajnostnega znaka Zeleni ključ.

Zeleni ključ je mednarodni okoljski znak, ki pospešuje ozaveščanje in skrb za okolje, nastanitvenim in drugim gostinskim objektom, ki se zavzemajo za trajnostne poslovne prakse Njegov namen je prispevati k preprečevanju podnebnih sprememb z nagrajevanjem in zagovarjanjem objektov s pozitivnimi okoljskimi pobudami.

Tudi od tukaj se odpira lep razgled na okoliške hribe. Uživali smo v lepih sončnih razgledih s svojimi planinskimi prijatelji in že delali plane za naslednja vandranja po naši prelepi Sloveniji.

Vabimo vse pohodnike, da se nam pridružite na naših poteh, saj če človek ljubi naravo, lahko povsod najde lepoto.

Zapisala: Marjetka Mlakar

Galerija slik pohoda

(vir: planinci-cirkulane.si)

Oglejte si tudi