Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
13°C
3°C
Oceni objavo

Žrtve svetovnih vojn z območja Cirkulan

V Društvu za oživitev gradu Borl smo že kmalu po ustanovitvi začutili, da moramo poleg Borla posebno pozornost in skrb nameniti tudi naši lokalni zgodovini in dediščini, saj sta zgodovina Borla in zgodovina okoliških vasi tesno med seboj povezani in prepleteni. V okviru našega dela na področju kulturne dediščine velja posebej izpostaviti predstavitev historičnih likov iz rodbine Sauer, pripravo prireditve Barbarno in izdajo knjige Grad Borl leta 2010.

 

V društvu smo si zadali ambiciozni načrt, da bomo v prihodnje pomembne izsledke lokalne zgodovine in dediščine objavljali v posameznih knjigah zbirke Svet Belanov. K sodelovanju želimo pritegniti vse tiste, ki te teme proučujejo ali so to počeli v preteklosti z željo, da današnjim in prihodnjim rodovom predstavimo in približamo preteklost.

 

Naše kraje sta tako kot druge močno zaznamovali obe svetovni vojni. Tudi

grad Borl je v tem času doživel eno najbolj žalostnih obdobij svoje zgodovine, saj so Nemci med drugo svetovno vojno v njem uredili prehodno zbirno taborišče za Slovence, določene za izselitev iz Spodnje Štajerske.

Iz teh razlogov smo v društvu z veseljem podprli raziskavo mag. Martina Prašničkega o žrtvah vojn, ki ji je posvetil kar celo desetletje svojega življenja.

 

S knjigo Žrtve svetovnih vojn z območja Cirkulan, je Martin Prašnički zaokrožil svoje desetletno raziskovanje žrtev1. in2. svetovne vojne. V knjigi so predstavljene vse žrtve obeh vojn z območja Cirkulan. Vsebina je razdeljena na dva dela, za vsako vojno posebej na navedene žrtve. To so bili vojaki v različnih vojskah, aktivisti, talci, sodelavci enih in drugih, civili. Poleg imen žrtev so navedeni tudi njihovi podatki (rojstni datum, kraj, imena staršev, datum in kraj smrti). Na koncu vsakega dela pa je še nekaj zgodb posameznikov, ki so jih doletele pretresljive usode.

 

Avtor in založnik se zahvaljujeta vsem, ki so pripomogli k nastanku knjige.

 

Knjigo lahko dobite v Društvu za oživitev gradu Borl, kontakt: grad.borl@gmail.com.

Povezave

skrci.me/xvHBe

Oglejte si tudi