Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu v jeseni

V jesenskem in zimskem obdobju poskrbite za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME), pri čemer je pomembno, da so za popolno zaščito pred boleznijo prejeti vsi potrebni odmerki cepiva.

Stopnja obolevnosti za klopnim meningoencefalitisu se v zadnjih  desetletjih povečuje,  ugodne vremenske razmere ter naravno gozdnato okolje, značilne za Slovenijo, pa omogočajo klopom ugodne razmere za njihovo preživetje. 

V Sloveniji zboli približno 270 oseb na leto, najvišja obolevnost je  na Gorenjskem, kjer zboli povprečno 60 oseb letno. Bolezni so izpostavljeni tako odrasli in otroci, ki se gibajo v naravi in vse tiste osebe, ki svoj poklic opravljajo na prostem.

Cepljenje predstavlja edino učinkovito zaščito pred KME,  potrebno  pa je  opraviti osnovno cepljenje z vsemi tremi odmerki.  Priporočljivo je, da se  ga opravi v hladnejšem obdobju leta, torej v prihajajočih jesenskih in zimskih mesecih, ko klopi niso aktivni. Drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa čez 6 – 12 mesecev. Nato so potrebni poživitveni odmerki: prvi čez 3 leta, kasneje pa na 5 let, po 60. letu starosti pa ponovno na vsaka 3 leta. Za ljudi, ki so s cepljenjem pričeli v začetku tega  leta, se priporoča, da osnovni program cepljenja s tretjim odmerkom zaključijo pred začetkom naslednje sezone aktivnosti klopov, ki bo spomladi. Cepijo se lahko tudi otroci od 1. leta dalje.

Cepljenje poteka v vseh območnih zavodih za zdravstveno varstvo in pri izbranih osebnih zdravnikih.

Oglejte si tudi