Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
10°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

Javni poziv za dražbo je v teku

Konec lanskega leta je bila objavljena Javna dražba za prodajo nepremičnin kompleksa kulturnega spomenika državnega pomena - Dolane – Grad Borl. Člani Društva za oživitev gradu Borl so v petek, 4.1.2013 na sestanku podrobno pregledali tekste javne dražbe.


V razpravi, ki je sledila, so člani DgB opozorili na dejstvo, da društvo tokrat ni sodelovalo pri pripravi vsebine pogodbe, vendar je bilo v njej upoštevanih nekaj želja, ki smo jih oblikovali že pred leti in se tičejo dostopnosti gradu za lokalno skupnost in sploh javne dostopnosti. Tokrat ni bila upoštevana naša želja, da bi pridobili v gradu prostor za lokalno zbirko, tudi možnost priprave prireditev ni jasno opredeljena. Če bo grad v resnici prodan, potem se bomo o tem morali dogovarjati z novim lastnikom.


Pogled po svetovnem spletu kaže, da je trenutno v Evropi na prodaj veliko gradov. Pogledali smo cene gradov, ki se trenutno prodajajo v Evropi. Na osnovi primerjav teh cen menimo, da je cena za Borl previsoka, zato je le malo verjetno, da bo grad prodan.


Problematično je tudi, da je dokumentacija objavljena samo v slovenskem jeziku, kar onemogoča informiranje tujcev.


Določeno je tudi, da se mora postopek prodaje izvršiti po postopku javne dražbe, ni pa opredeljeno, kaj se bo zgodilo z gradom, če v tem času gradu MIZŠK ne bo uspel prodati.
Po e-pošti smo prejeli precej odzivov in vprašanj v zvezi z javno dražbo gradu, zato podajamo  mnenje in stališče društva glede prodaje.
 
V razpravi sta IO in NO oblikovala naslednja stališča DgB o javni dražbi za prodajo gradu:

  • DgB pozdravlja prodajo gradu in bo o tej možnosti po svojih možnostih obveščalo javnost in morebitne zainteresirane kupce.
  • DgB bo v skladu z razpisom zahtevalo vpogled v dokumentacijo in tudi ogled gradu.
  • DgB še naprej ostaja na stališču, da se  mora kupnina za grad vrniti v naš prostor – okolico gradu Borl (čistilna naprava, javna parkirišča, ureditev dostopnih poti in cest, ipd…).
  • v kolikor grad na javni dražbi ne bo prodan, si bo DgB še naprej prizadevalo, da bi bil v prihodnje le-ta predan v last/upravljanje lokalne skupnosti.

 Vir: DGB

Povezave

DGB

Oglejte si tudi