Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Velikonočna razstava v Cerkljah že 25 let

Pred velikonočnimi prazniki je Zavod za turizem Cerklje v sodelovanju z Občino Cerklje na Gorenjskem v Galeriji Petrovčeve hiše v Cerkljah pripravil z društvi in posamezniki razstavo velikonočnih in pomladnih aranžmajev. Razstavo za Veliko noč  organizirajo že 25 let.

Skupaj je na ogled okrog 320 vezenih velikonočnih prtov, prtičkov, voščilnic in drugih dekorativnih vezenin za pokrivanje košar za nošenje jedi k žegnu ter več vezenih pirhov, cvetličnih velikonočnih aranžmajev, butaric, uporabne in okrasne keramike ter likovnih del. Na Slovenskem je bila velika noč podobno kot drugod vedno tudi ljudski, pomladni praznik. Z njo so bili tesno povezani ljudsko verovanje, šege in stare navade, ki so se ohranili do današnjih dni. To je čas, ko se kristjani s praznovanjem spominjajo Kristusovega trpljenja in vstajenja od mrtvih.

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Bogat kulturni program ob odprtju velikonočne razstave v petek, 22. marca je pripravil Kulturni klub Liberius Cerklje, ki ga uspešno vodi prof. Daniela Močnik. V njem so sodelovale z izbrano poezijo ob materinskem dnevu in velikonočnem praznovanju  članice Kulturnega kluba Liberius  Cerklje Minka Škoda, Irena Martinjak, Silva Česen in Nadja Žura,  nekaj pesmi pa so  ubrano  zapele članice Vokalne skupine Andrej Vavken pod vodstvom prof. Irme Močnik ob glasbeni spremljavi  prof. Damijane Božič Močnik in violinistke  prof. Neže Križnar Ristič.

Na razstavi sodelujejo članice Klekljarice Lastovke Cerklje, ki jih vodi Lojzka Mrgole, s klekljanimi mojstrovinami, kot so klekljani velikonočni prtički, klekljani namizni prti in pirhi. Sekcija ročnih del Rožce iz Društva upokojencev je postavila na ogled velikonočne  košare s pregrinjali ter lepo okrašenimi in izvezenimi prti, ki so bili na robovih okrašeni s čipko in najpogosteje z znakom IHS in jagnje božje. Sekcija že 21 let  uspešno deluje, skupino deklet pa vodi Marina Marko.

Na razstavi se predstavljajo tudi ustvarjalke Nataša Pezdir z unikatnimi izdelki iz keramike, Mira Gerkman z vnuki z velikonočnimi aranžmaji, na razstavi pa so tudi butarice, izdelane po starem običaju, petelina iz gline in veliki raglji Ivana Kropivnika iz Zgornjega Brnika. Na ogled so likovna dela članov Likovne sekcije Društva upokojencev Cerklje, voščilnice Dragice Pezdir, Ivice Vreš pa kvačkane kokoške.  Društvo Gorenjski nagelj  se predstavlja z velikonočnim aranžmaji in narcisami, izdelanimi iz krep papirja, velikonočne aranžmaje iz blaga pa predstavljata Darja Pernuš in Tatjana Logar iz Olševka, Pavel Korbar iz Poženika  predstavlja 60 cm velikim kipom Jezusa Kristusa, Polona Bradeško pa čudovite namizne aranžmaje, venčke in butarice. Razstava bo na ogled do sobote, 30. marca,  vsak dan od 9.00 do 17.00 ure, v soboto pa od 9.00 do 13.00 ure.

Besedilo in foto: Janez Kuhar, 24.03.2024

Oglejte si tudi