Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
8°C
SRE.
21°C
6°C
Oceni objavo

V Poženiku odkrili spominsko ploščo Matevžu Ravnikarju - Poženčanu

V nedeljo, 30. oktobra 2022 je bilo v Poženiku, na Hvačarjevi domačiji slovesno, ko so ob 220. obletnici rojstva Matevža Ravnikarja - Poženčana, duhovnika, pesnika in zbiralca ljudskega blaga odkrili spominsko ploščo ter poudarili vlogo in dediščino rojaka.

Slovesnosti se je udeležilo več kot tristo ljudi od blizu in daleč ter številni gostje, med njimi župan Občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj, Matija Merše iz Mohorjeve Celjske družbe, cerkljanski župnik mag. Jernej Marenk, prof. Daniela Močnik, predsednica kluba Liberius Cerklje in drugi.

Slovesnost so pripravili Klub Liberius Cerklje, ki ga vodi prof. Daniela Močnik, ob podpori občine Cerklje na Gorenjskem in v sodelovanju s člani Kulturnega društva Pod Stražo ter Vaško skupnostjo Poženik, ki jo vodi Matija Koritnik.

Z nedeljsko prireditvijo so v Poženiku želeli odstreti tančico z 220 let stare knjige nekega življenja, ki je izgorevalo za domačo zemljo in slovenski jezik. Ob tej priložnosti so navzoči širše spoznali moža, čigar ime nam je verjetno znano, a o njem vemo zelo malo. Ta mož je njihov rojak Matevž Ravnikar, doma iz Poženika, zato se je s ponosom podpisovan z vzdevkom Poženčan. Zbiral in zapisoval je narodne dragocenosti in jih tako ohranil za nas in bodoče rodove.

Matevža Ravnikarja – Poženčana je predstavila prof. Daniela Močnik. Rojen je bil 31. avgusta 1802 v Poženiku, očetu Valentinu Ravnikarju in materi Heleni Brida, primoženi iz Zaloga pri Cerkljah. Šolanje je začel v Ljubljani, kamor ga je oče kot malega fantiča odnesel kar v košu. Kot desetletni učenec je bil v tretjem razredu sošolec 12-letnemu Francetu Prešernu, kar si je vse življenje štel v veliko čast.

V farni kroniki župnije Predoslje piše, da je 12. septembra 1855 prišel v Predoslje kot peti župnik 53-letni Matevž Ravnikar, kjer je nastopil prvo samostojno službo ravno v času, ko je po vsej Gorenjski razsajala najhujša epidemija kolere. Posebno hudo je bilo v kimavcu, tako v Predosljah kot v  Cerkljah. Hvaležni farani so mu na zunanji strani prezbiterija cerkve sv. Siksta vzidali spominsko ploščo, ki je bila pred leti obnovljena. Do danes je župnijsko mesto v Predosljah  opravljalo deset poklicanih, enajsto mesto od leta 2003 opravlja župnik Janez Jenko, doma iz Stiške vasi pod Krvavcem. Zadnja leta je bolehal za jetiko in umrl 14. svečana 1864. leta. Pogrebne slovesnosti je vodil kranjski dekan Ivan Reš.

V bogatem kulturnem programu pa so nastopili še učenci Osnovne šole Davorina Jenka Cerklje pod vodstvom prof. Irme Močnik,  Kulturno društvo Folklora Cerklje in Cerkljanski gavnarji.Slišali pa smo tudi Ravnikarjevo  zgodovinska povest  Brnekarjov grad v zasedbi Majde Novak, Vesne Pavec, Davorja Novaka in Joža Terana, skupaj pa je predstavilo Ravnikarjeve pesmi dvajset izvajalcev. Ob  220- obletnici pa je izšel ponatis  Poženčanovega berila, ki so ga prejeli vsi prisotni na slovesnosti.

Slovesnost so pričeli s pritrkovanjem miniaturnih zvonov

Slovesnost v Poženiku so pričeli z  melodijama ubranih zvonov, saj vemo, da zvon oznanja in zapoje na poseben način. Skupino mladih pritrkovalcev so v Poženiku sestavljali Luka Jenko, Peter Rupnik, Tim Bajs, Patrik Remic, pod vodstvom mentorice prof. IrmeMočnik. Oris Matevža Ravnikarja – Poženčana je pripravila prof. Daniela Močnik. Prireditev sta domiselno povezovala  Mira Gerkman in Matija Koritnik.

Spominsko ploščo na Hvačarjevi domačiji so odkrili  župan  Občine Cerklje na Gorenjskem  Franc Čebulj, skupaj s pobudnico za postavitev te spominske plošče, profesor Danielo Močnik in predsednikom Vaške skupnosti Matijem Koritnikom, blagoslovil pa  s priprošnjo  za mir in vse dobro cerkljanski župnik mag. Jernej Marenk.

Ob odkritju spominske plošče je  župan Čebulj dejal: » Matevž Ravnikar- Poženčan  je bil velik domoljub, čutil je kraj in ljudi. Velikokrat je v svojih pesmih izražal slovenstvo, ki pa ga je bilo v tistih časih težje izpovedati. Gorel je za slovenski rod in očetnjavo.  Z velikodušno dobroto in ljubeznijo je ohranjal spomin na naše bogato izročilo.«

Prof. Daniela Močnik se je zahvalila družini Korbar, po domače Hvačarjevim, za naklonjenost in pomoč pri postavitvi spominske plošče ter pripravah na  slovesnost. Hvačarjevi mami  Cilki sta skupaj cerkljanski župan Franc Čebulj in prof. Daniela Močnik ob  nedavnem praznovanju 93. rojstnega dne  zaželela trdnega zdravja in zaupanja v božjo voljo in pomoč.

Iz Poženika izhaja več pomembnih mož.

Najbolj so ponosni na njihovega, po domače Hvačarjevega Matevža Ravnikarja Poženčana. Vahtarjeva rodbina je dala kar 6 izobražencev: Janeza in Antona Globočnika, ki sta bila oba duhovnika, pisatelja in šolnika, potem duhovnika Jožefa in Mihaela Laumbergarja ter Janeza Čebulja, ki je bil misijonar. Jožef Globočnik, duhovnik in profesor na ljubljanski gimnaziji je pomagal svojim nečakom in s prihranki ustanovil štipendije za cerkljanske dijake. Pr` Ajdovc je bil rojen pesnik in prosvetni delavec Martin Globočnik, ki je deloval med izseljenci v Ameriki.  Pr` Nastran je od petega leta starosti živel Anton Koder, pesnik, pisatelj, poštni uslužbenec in predvsem domoljub. Kraj se mu je tako priljubil, da si je tudi on izbral psevdonim po Poženiku. V svoji zapuščini nam je zapustil številne pesmi in prozna dela ter ogromno vsoto denarja, da bi v njegovem Poženiku sezidali cerkev. Žal je denar propadel zaradi izbruha prve svetovne vojne in razpada Avstro-ogrske države.

Ob zaključku prireditve se je prog Močnikova zahvalila vsem gospodinjam Poženika, ki so pripravili sadne sokove in številne dobrote iz krušnih peči.

Besedilo in foto Janez Kuhar, Cerklje, 2.11.2022

Oglejte si tudi