Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

V Cerkljah so na večeru folklore peli in plesali

Kulturno društvo Folklora Cerklje je v soboto, 1. aprila 2023 uspešno organiziralo v dvorani Borštnikovega hrama v Cerkljah  14. Večer folklore, ki ga je priredilo s podporo Občine Cerklje na Gorenjskem. Med gosti na prireditvi so bili tudi cerkljanski župan Franc Čebulj, častni člani društva in bivši mentor Brane Šmid. Navzoče je pozdravila predsednica Kulturnega društva (KD) Folklora Cerklje Irena Naglič ter izrekla zahvalo vsem nastopajočim in sponzorjem. Cerklje na Gorenjskem so bile v soboto predvsem v znamenju plesa.

V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika so poleg gostiteljev Kulturnega društva folklora Cerklje nastopili še Ostovičevi godci, doma iz Zgornje Besnice,  člani Akademske folklorne skupine Ozara iz Kranja, Otroška folklorna skupina Osnovne šole Davorina Jenka Cerklje pod vodstvom mentoric Petre Fajdiga in Špele Srečnik, Folklorni skupini Kamnik in Tine Rožanc iz Ljubljane ter ljudska pevca in godca Jože in Jožica ki je igrala na bršlinov list, doma iz Trboj.  

Prireditev je  domiselno vodila Majda Bizjak. Uvodoma je poudarila, da so veseli, da se lahko spet svobodno družimo po koroni. »To je za nas resnični praznik, kajti mi živimo za folkloro, za njihove običaje, pesmi in plese. Folklora nista samo petje in ples, to je naš način življenja, poglablja se v različna obdobja življenja naših prednikov, njihove običaje, pesmi ion plese, oblačilno kulturo in vse, kar je spremljalo njihovo življenje od zibelke do groba. Za naš obstoj se nam ni treba bati.« Zaključila pa je predstavitev z besedami » Naj godci poženejo v žilah nam kri, plesalce že pete močno srbijo in fantje dekleta za pas že držijo«.

Kot prva je nastopila Folklorna skupina Folklora Cerklje, ki deluje že 18 leto, in v kateri deluje 24 članov. Veliko nastopajo  na različnih prireditvah v občini in po Sloveniji ter tudi v tujini, njihov strokovni vodja pa je od januarja 2020  Miran Murnik, ki je zaradi bolezni nasledil Braneta Šmida. Zaplesali so splet gorenjskih plesov z naslovom Na cerkljanski tržnici in Birtovsko.

Folklorna skupina Tine Rožanc iz Ljubljane je predstavila splet koroških  in primorskih plesov iz Roža in Primorske  šagre. Strokovni vodja je  Marko Kosmač. Folklorna skupina Kamnik ima bogato  50 letno tradicijo, pred  12 leti pa so stopili na samostojno pot. Navdušili so spletom gorenjskih plesov Na planini luštno je in Ko pridejo pastirji s planine. Otroška  folklorna skupina Osnovne šole Davorin Jenko Cerklje, ki jo vodita mentorici Petra Fajdiga in Špela Srečnik, navdušila pa je s Škrati s Krvavca.  Ljudska pevca in godca Jože in Jožica, ki igra tudi na bršlanov list, doma iz Trboj,sta zaigrala venček narodnih  Kaj si imela in Sem mislil sinoč v vas  priti. Nastopili so tudi Ostovičevi godci člani Akademske folklorne skupine Ozara Kranj, kjer so zaigrali Valček spod Krvavca, Matičkovo polko, Valček z Bohina in Ceprle. Besedilo in foto Janez Kuhar, 2.4.2023

Oglejte si tudi