Oceni objavo

V Adergasu predstavili novo knjigo Ivana Sivca - Vse generalove skrivnosti

Na pragu velikega odkritja

Kulturno umetniško društvo Pod lipo Adergas je v sodelovanju z Občino Cerklje na Gorenjskem in Zavodom za turizem Cerklje na predvečer slovenskega kulturnega praznika v sredo, 7. februarja  pripravilo proslavo v polni dvorani Kulturnega doma v Adergasu ter predstavilo novo, 183. knjigo pisatelja Ivana Sivca Vse generalove skrivnosti. Pisatelj Ivan Sivec je v zelo zanimivi knjigi razkril, da se ob ugotovitvi slovenskih generalov zgodovina generalov na novo piše ter dejal »Smo na pragu velikega odkritja.«

Jernej Basaj je bil prvi slovenski general, rojen 1719.leta v Vopovljah. Predstavitev nove knjige Vse generalove skrivnosti je povezovala Angelca  Maček, kulturni program so glasbeno in z recitacijami  popestrili člani domačega Kulturno umetniškega društva Pod lipo Adergas.

Na začetku slovesnosti so člani Kulturno umetniškega društva Pod Lipo Adergas  recitirali več Prešernovih pesmi, zapeli Zdravljico,  Vesna Sirc je zaigrala na citrah Venček slovenskih narodnih pesmi, Petra Maček pa je zapela pesem Kaj ti je deklica.

Slovesnosti  so se udeležili številni gostje, med drugimi župan Občine Cerklje Franc Čebulj,  podžupan Miha Zevnik, sorodnika generala  Iztok in Blaž Basaj iz Suhe pri Predosljah, ki sta izdelala tudi družinsko drevo ter sta sorodnika osem rodov nazaj, velesovski župnik Slavko Kalan in priznani čebelar Tone Koželj iz Šmarja Sap. Kot je povedal Koželj, je kapela Petra Pavla Glavarja na Lanšprežu in je edinstveni spomenik slovenskega čebelarstva, kot spomin na znamenito in zaslužno osebnost. V kapeli pred glavnim oltarjem pa je grobnica Petra Pavla Glavarja. V tem kraju je polno zaživel s svojimi čebelami, leta 1871 pa je tu ustanovil prvo čebelarsko-vrtnarsko šolo v Sloveniji. Oba sta umrla v razmaku 14 dni, januarja pred 240 leti.

Ivan Sivec je najbolj plodovit slovenski pisatelj

Ivan Sivec, je najbolj plodovit slovenski pisatelj, pesnik in etnolog. Napisal je največ leposlovnih knjig ter ustvaril tudi več kot tri tisoč besedil za narodno-zabavno, zabavno in zborovsko glasbo. Kot magister etnoloških znanosti je kot prvi v Evropi znanstveno opredelil domačo popularno glasbo. Ivan Sivec

Natisnjenih je bilo več kot 370.000 izvodov Sivčevih knjig. Petnajst knjig je bilo ponatisnjenih, več del dramatiziranih, več kot sto knjig je izdanih v elektronski obliki, dobrih petdeset v slušni, nekaj tudi v brajlici. Vsako leto si bralci v slovenskih splošnih knjižnicah izposodijo okoli 40.000 Sivčevih knjig. Več njegovih knjig je prevedenih v nemščino, angleščino in italijanščino.

Leta 2019 je prejel iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja visoko državno odlikovanje: red za zasluge za slovenski narod za ‘izjemno obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, ki neguje narodno zavest.

Knjiga Vse generalove skrivnosti

V knjigi  Ivan Sivec opisuje razburkano življenje in pretresljivo smrt prvega slovenskega generala Jerneja Basaja, rojenega v Vopovljah leta 1719.leta, občina Cerklje na Gorenjskem.

Sivec je napisal tudi knjigo o  Petru Pavlu Glavarju, je bil  Glavar ves čas povezan z Basajem.  Pri Basajevih v Vopovljah je umrla majhna punčka, so nato Petra Pavla Glavarja dali v rejo v Vopovlje, ki pa se je takoj močno navezal na domačega fanta in sta bila prijatelja vse življenje. Jernej Basaj se je odločil, da bo postal vojak, ki je na koncu prišel do generala, ki je bil takrat velik slovenski ponos. Do sedaj smo vedno  govorili o  slovenskem generalu  Rudolfu Maistru, ki je živel več kot 150 let kasneje kot Basaj, ki se je rodil leta 1719 v Vopovljah. Letos bo minilo 240 let od njegove smrti. Basaj je  bil eden izmed tistih, ki je  sodeloval predvsem v Vojni krajini, kjer je bilo največ vojakov Slovencev, Hrvatov in Madžarov. Na vzhodnih frontah in v Benečiji je sodeloval v  enajstih bitkah in vedno je zmagoval.

Pisatelj Ivan Sivec s pomočjo dveh pomembnih  slovenskih zgodovinarjev doc. dr. Miha Štimca in dr.  Rajmunda  Lamprehta v obliki biografskega romana do podrobnosti razkriva doslej neznanega a izjemno pomembnega slovenskega junaka Jerneja Basaja in prvega slovenskega generala. O njem je bilo do izida tega romana napisanega le nekaj vrstic. S pomočjo doktorjev znanosti in lastnega Sivčevega odkrivanja preteklosti  Sivec pred nas razgrne njegovo trnovo pot  vse od kmečkega fantiča do vzpona na mesto generala v Vojni krajini.

Roman je pripet na izjemno živahno vojaško ozadje osemnajstega stoletja. Prepleta pa se tudi z Basajevo osebno zgodbo, ki se razteza od prve nepremišljene ljubezni do fantovskega življenja, od vojaka začetnika do  ženitve in smrti v objemu svojega pobratima Petra Pavla Glavarja

Oglejte si tudi