Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Srečanje prostoferjev z županom

Župan Franc Čebulj se je prostoferjem zahvalil za njihov doprinos, podarjeni prosti čas in dobro voljo, ki jo dajejo uporabnikom storitve.  Vsi vozniki prostoferji  opravljajo  vse prevoze brezplačno!

Cerkljanski prostoferji so se na povabilo župana Franca Čebulja zbrali v sredo, 15 marca 2023 v Gostilni Zajc v Lahovčah, kjer so imeli kratko obnovitveno izobraževanje prostovoljnih voznikov v okviru projekta Prostofer in zaupniki Društva upokojencev Cerklje, ki sodelujejo v projektu  Starejši za starejše, ki ga financira Občina Cerklje na Gorenjskem. Mreži brezplačnih prevozov za starejše Prostofer, se je 13. oktobra 2020 kot 45 občina pridružila tudi Občina Cerklje na Gorenjskem. Prostovoljni vozniki lahko rečemo, da so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno. Vsi vozniki prostoferji  opravljajo vse prevoze brezplačno!

Izobraževanje je vodil direktor Zavoda Zlata mreža Miha Bogataj. Prostofer je trajnostni vseslovenski projekt Zavoda Zlata mreža za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, ki pa  radi priskočijo na pomoč. Prostoferji z družbeno koristnim delom starejšim prostovoljno omogočajo večjo mobilnost, večjo socialno vključenost in medsebojno povezovanje.

Župan Franc Čebulj  se je zahvalil v imenu občine in uporabnikov njihovih storitev za  prostovoljno delo in se srečal s prostovoljnimi vozniki.  Zahvalil se je za njihov doprinos in podarjeni prosti čas in dobro voljo, ki jo dajejo uporabnikom storitve.  Poudaril je,  da je bila glede na odziv uporabnikov storitev  zelo dobro sprejeta in je vesel, da ima tako številčno ekipo, ki nudi brezplačne prevoze starejših vsak dan med tednom. Zahvalo je župan izrekel tudi prostoferki in predsednici Društva upokojencev Cerklje Marti Hočevar ter Nini J. Janežič,zaposleni v občinski upravi, za sodelovanje in koordiniranje projekta Prostofer. V lanskem letu 2022  so vozniki opravili skupaj 170 brezplačnih prevozov na klic, leta 2021 pa je bilo skupno opravljenih 73 voženj. Od tega je bilo lani  največ prevozov na zdravniške preglede v Ljubljano, Kranj in v bolnišnico Jesenice ter do lekarne. Prostovoljci namreč niso samo šoferji, ampak pogosto tudi spremljevalci, ki starostnike pridejo iskat na dom, jih počakajo pred zdravstvenimi domovi, bolnišnicami ob različnih pregledih ali posegih ter jih spremijo do vrat ustanov.

Kot je uvodoma povdaril direktor Zavoda Zlata mreža Miha Bogataj, Prostofer deluje že v 93 slovenskih občinah, ima 1200  prostovoljnih voznikov, ki so lani naredili 22 tisoč prevozov. Letos pa so sklenili dogovor še z desetimi občinami, ki bodo na novo vključenih v mrežo Prostofer, z Gorenjske  sta to občini Gorje in Mengeš. Bogataj pa se je zahvalil Občini Cerklje in Društvu upokojencev Cerklje za nove voznike ter za prevoze do bolnišnic, UKC Ljubljana in preglede v zdravstvenih ambulantah.

Trenutno je v občini Cerklje na Gorenjskem aktivnih dvanajst prostovoljnih voznikov. Največ, 33 voženj je lani opravil »prostofer« Marjan Boltežar iz Zgornjega Brnika. Storitev prostovoljnih prevozov za starejše v občini Cerklje že od 13. oktobra 2020 opravlja devet voznikov prostovoljcev: Marjan Boltežar, Tone Globočnik, Hočevar Marta, Klemenc Jože, Marko Marija, Repnik Alojz, Zukanović Omer, Vreček Janez in Zajc Jernej. V letošnjem letu so se ekipi prostoferjev pridružili Viktor Erzar, Peter Brankovič in Ivan Kne. Sledil je sproščen pogovor, kjer so si prisotni izmenjali poglede in določene izkušnje, ter se dogovorili za nadaljnje sodelovanje.Besedilo in foto: Janez Kuhar, Cerklje, 15.03.2023

-        

Oglejte si tudi