Oceni objavo

Spominska slovesnost ob 200 letnici rojstva Simona Robiča na Šenturški Gori

V nedeljo, 11. februarja je bila sveta maša in spominska slovesnost ob 200 letnici rojstva naravoslovca in duhovnika Simona Robiča na Šenturški Gori. V evropskem prostoru uveljavljen znanstvenik, doma iz Kranjske Gore, je bil četrt stoletja župnik na Šenturški Gori in je med drugim zaslužen za postavitev tamkajšnje šole.  Simon Robič je bil rojen 11. februarja 1824 v Kranjski Gori, umrl je 7. marca 1897 na Šenturški Gori, kjer je tudi pokopan.  Cerkev je bila polna vernikov od blizu in daleč.

Slovesno sveto mašo za pokojnega  župnika Simona Robiča je imel cerkljanski duhovni upravitelj Martin Leban. Pri bogoslužju je zelo lepo prepeval Mešani cerkveni pevski zbor Simon Robič iz Šenturške Gore, ki ga vodi Branko Jagodic, na orgle pa je pevce spremljal  Patrik Jagodic.

Po končani sveti maši so zaradi dežja krajšo spominsko slovesnost pripravili  v podružnični cerkvi sv. Urha, kjer je zapel nekaj domoljubnih pesmi Šenturški oktet pod vodstvom Brankota Jagodica,  župnik Martin Leban pa je na kratko orisal  delo in življenje Simona Robiča, človeka številnih talentov, ki je nato na koncu slovesnosti na grobu župnika Robiča, ki je pokopan na Šenturški Gori, opravil molitev za pokojnega. Pred tem sta spregovorila predsednik vaške skupnosti Šenturška Gora David Rupnik in predstavnik Jamarskega  društva Simon Robič  Domžale  Aleš Stražar, ki je na grob položil šopek  rdečih nageljnov. 

Besedilo in foto Janez Kuhar, Cerklje, 12.2.2024

Oglejte si tudi