Oceni objavo

Šenčurski Godlarji obiskali Cerklje na Gorenjskem

Največja pustna povorka na Gorenjskem, ki jo pripravljajo člani Društva Godlarji iz Šenčurja, je letos vključevala 25 različnih tem s 350 sodelujočimi. V 33- letih so ustvarili veliko nepozabnih likov ter spisali veliko uspešnih zgodb ter ohranili  etnografsko kulturno dediščino.

Šenčurski Godlarji so na pustno soboto, 18. februarja 2023 pripravili 33. pustno povorko na Gorenjskem, s katero so  v soboto popoldne   Godlarji obiskali cerkljansko občino, kjer so se ustavili pred Osnovno šolo Davorina Jenka. Povorko v Cerkljah pa si je ogledalo več sto gledalcev. Godlarje je pozdravil in jim izrekel dobrodošlico župan Občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj ter jih zaželel, da bi z današnjim obiskom uspeli pregnati zimo. Že dopoldne pa so se Godlarji predstavili pred nakupovalnim centrom Supernova Mercator Primskovo. V nedeljo pa so pustne norčije uganjali še v domačem Šenčurju. Povorko s 25 vozovi in 350 sodelujočimi, si je v Šenčurju ogledalo pa nekaj tisoč  ljudi od blizu in daleč in se ob komentarjih Franca Pestotnika-Podokničarja nasmejali pustnim domislicam.

Navdih za marsikateri voz so Godlarji kot ponavadi dobili v aktualnem družbeno političnem dogajanju. V prikazanem je bilo veliko resnice, izpovedana je bila na šaljiv način, niso pa pozabili niti na koronavirus, ki je krojil čas, ko so Godlarji počivali.

Za uvod smo slišali Godlarsko himno, videli praporščaka Alojza Zrima in orjaško maskoto Godlarja.  Na prizorišče sta se vrnila princ in princesa Uroš in Melita Sitar, ki sta zbrane tudi nagovorila. Uspešno so se predstavili tudi skupina beneških mask,  za katere sta  maske izdelali godlarki  Cveta Šimnovec in Mojca Sitar ter  risani liki iz risanih filmov in pravljic ter Harmonikarski orkester Bučar iz Ljubljane. Navdušili sta tudi pravljica Muca copatarica in odlomek iz vrhunske humoristične serije Ja chef, ki se dogaja v znameniti restavraciji »Chateau de Philippe v središču Ljubljane. Dobrodošlico pa so izrekli tudi predsednici republike Nataši Pirc Musar in njenemu predhodniku Borutu Pahorju. Prikazali so tudi  fantazijsko pripoved Harry Poter, ter  v kotlu posebno Potterrjevo jed. Navdušila sta tudi Poroka leta, ko jih je obiskal cvet najbolj lepih in skromnih deklet. Skupna želja jim je, da bi se rade poročile, kot tudi svetovna premiera najbolj naprednega in dovršenega kolesa na svetu, po imenu GODI, ki so ga izdelali Šenčurski Godlarji. Kolo so ponudili vsem naših najboljšim kolesarjem Pogačarju, Rogliču, Mohoriču, Mezgecu, a brez uspeha, ker so bili za kolo vsi premajhni.

Veliko mask je bilo za otroke, kot so risani in pravljični junaki, in tudi Alica v čudežni deželi. V ospredju  letošnje povorke je bila velika  14 metrov dolga gusarska ladja, s pravimi gusarji oziroma pravimi pirati na krovu. Na pustno povorko pa je prišla prava vikingška ladja s samimi dekleti. Slišale so, da se vsakemu tukaj v Sloveniji, ki pride iz druge države, baje podeli  zastonj pomoč in stanovanje. Na enem od vozov je skupina iz Voklega predstavila komedijo Pr Hostar.  Snemali naj bi  v Voklem že tretji del, za te dni pa so si vzeli prosto, da so se lahko  pridružili v povorki. Navdušili pa so tudi Romi ( cigani), ki so svoj voz preuredili v čisto pravi cigo falkon. Letos spremljajo prvo damo državnega zbora  Urško Klakočar Zupančič. Povedali so nam, da so ustanovili novo slovensko letalsko družbo aerocigoflot. Besedilo in fotografije Janez Kuhar.

Oglejte si tudi