Oceni objavo

Šenčurski godlarji navdušili v soboto v Cerkljah

Največja pustna povorka na Gorenjskem, ki so jo člani Društva Godlarji iz Šenčurja pripravljali skoraj štiri mesece, je letos vključevala 25 tem, sodelovalo pa je 345 posameznikov. V 34 letih so ustvarili veliko nepozabnih likov

Šenčurski godlarji so v soboto, 10. februarja pripravili  v oblačnem vremenu 34. Pustno povorko, kjer so obiskali  občane cerkljanske občine in se ustavili pred OŠ Davorina Jenka, kjer si  je zanimivo pustno povorko ogledalo več kot   tisoč dvesto ljudi. V nedeljo pa so pustne norčije uganjali še v domačem Šenčurju; povorko s 25 vozovi in 345 sodelujočimi posamezniki si je ogledalo veliko ljudi.

Dobrodošlica cerkljanskega župana  Franca Čebulja

Godlarje je pozdravil in jim izrekel dobrodošlico župan Občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj ter jim zaželel, da bi jim uspelo pregnati zimo. Številni obiskovalci so se ob komentarjih Franca Pestotnika Podokničarja nasmejalo pustnim domislicam. Navdih za marsikateri voz so kot običajno dobili v aktualnem družbeno-političnem dogajanju. V prikazanem je bilo veliko resnice, izpovedana je bila na šaljiv način. V pustnem času so skuhali več kot 120 litrov prave godlje in jo po tradiciji delili obiskovalcem. V 34 letih so ustvarili veliko nepozabnih likov, spisali veliko uspešnih zgodb ter ohranili etnografsko kulturno dediščino.

Slišali smo Godlarsko himno, ki so jo posneli Gašperji in orjaško maskoto Godlarja. Na prizorišče  v Cerklje sta se za maskoto pripeljala princ in princesa Uroš in Melita Sitar. Kot sta povedala, je princa Uroša  iz Amerike poklicala Melanija Trump in sporočila, da naj se pripravita, da bosta letos odletela v Ameriko. S seboj pa naj prineseta žganje in potico, da bo res veselo.

Predstavili so zasebno mobilno malo kliniko

V povorki so predstavili zasebno  mobilno malo kliniko, ki gre od vrat do vrat. Za štrajk ni ekonomske računice. Prikazali so tudi Barbie in Kena, ki sta stara že več kot 60 let. S katrco rdeče barve se je v Cerklje Borči,   ki ima dobrodelno akcijo za brezposelne  bivše predsednike države, zato je njegova katrca na dražbi.

Ker letos mineva 40 let od legendarnih zimskih olimpijskih iger v Sarajevu, so med tokratne gorenjske šeme privijugale legende Bojan Križaj, Mateja Svet, Boris Strel in Jure Franko s svojo srebrno medaljo iz Sarajeva.

Lojzeus in Robius sta bila jezna, ker jima bo bojda Bruselj prepovedal kurjenje na bukova drva. Odločila sta se, da bosta kuhala na svojem štedilniku ali šporgetu, po šenčursko, vseeno na bukova drva. Čarovnica Herta je pripravila napoj in ga je poimenovala Hertina simfonija sreče. Lani je bila svetovna premiera najboljšega kolesa na svetu Godi,  znani znanstvenik Iztok pa je  letos ustvaril prvo humanoidno androidko, kolesarko, ki bo sodelovala lahko tudi na Tour de France 2024. Zraven bosta še dva mehanika, poimenovali Šenčurska  Pogica. Letošnjo povorko Godlarjev je z obiskom počastil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob v spremstvu Tine Gaber

Največja  letošnja atrakcija je bila 14 metrov dolg gusarska ladja pod komando kapitana Kljuke. Na vprašanje opazovalca programa Franca Pestotnika Podokničarja , kaj je gusarje pripeljalo v slovensko morje in na našo obalo mu je  kapitan Kljuka dejal, da lepa dežela, morje, gore, dobra hrana, a žal  nimate jajc. Mi smo vam pripeljali jajca za vsak slovenski kraj. Brez jajc ne gre!

Predstavila se je tudi nova letalska družba Air Šenčur. Prikupna stevardesa Suzy je povedala, da so dobili  evropska sredstva za razvoj podeželja, a jih bodo namesto v sajenje krompirja vložili v letalstvo, ki je bolj donosno kot krompir. Težavica je, da še nimajo pristajalne steze. Sedaj se pogajajo z Alešem, da bi njivo njivo proda, da bomo položili asfalt in imeli tudi stezo, je razložila. Predstavila se je tudi mafija. Nekoč so jih poznali samo iz filmov. Danes pa so med nami. Vse več jih je.   Navdušili  pa so tudi Gozdarji iz Preddvora. Besedilo in foto: Janez Kuhar, Cerklje, 12.02.2024

Oglejte si tudi