Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Rez potomke najstarejše vinske trte z Lenta v Cerkljah

Cerklje na Gorenjskem – V torek, 5.marca so na vrtu rojstne hiše Ignacija Borštnika, prvega slovenskega gledališkega igralca, režiserja, pedagoga in utemeljitelja sodobnega slovenskega poklicnega gledališča, šestič obrezali Nacetovo trto, potomko najstarejše, 450 let stare vinske trte na svetu, sorte modra kavčina z mariborskega Lenta, ki je tudi uradno vpisana v Guinessovo knjigo rekordov kot najstarejša žlahtna trta na svetu. Cepič (trs) so na Borštnikovi domačiji slovesno posadili  ob 160. obletnici Borštnikovega rojstva.

Letos sta trto obrezala Ivan Kropivnik, skrbnik Nacetove trte, in  gospodar trte Dane Novak z Borštnikove domačije.  Slovesnega reza trte so se udeležili tudi skrbniki trte iz Dupljanske graščine Jernej Markič in Branko Bandelj

Po končanem rezu so nazdravili za uspešno rast trte, za kar je poskrbel skrbnik Borštnikove domačije Dane Novak oziroma družina Novak,  postregli so s pecivom in z domačimi dobrotami iz bližnjega Kmečkega hrama, za krajši kulturni program pa so poskrbeli Cerkljanski gavnarji

Lani je  neurje s točo in avgustovske poplave na vrtu, kjer raste trta močno poškodovale, tako da lani niso imeli trgatve. Ker trta raste n odprtem, sta se odločila z lastnikom domačije Danetom, da letos naredita streho nad trto. Predlani so šestdeset grozdov skupne teže 9,3 kilograma.

Prvi grozd je predlani odtrgal Tomaž Novak, praprapranečak Ignacija Borštnika, zatem pa tudi Dane Novak,  skrbnik trte Ivan Kropivnik in cerkljanski župan Franc Čebulj, ki ima največ zaslug, da so trto z Lenta pred šestimi leti pripeljali v Cerklje. Letos pa se je župan zaradi nujnih delovnih obveznosti moral opravičiti.

Besedilo in foto Janez  Kuhar, Cerklje, 5.3.2023

Oglejte si tudi