Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
10°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Na štefanovo blagoslovili konje na Štefanji Gori

V ponedeljek, 26. decembra 2022 je tradicionalni blagoslov konj potekal tudi po številnih krajih na Gorenjskem. Blagoslov je namenjen konjem, da jih varuje pred boleznimi ter poškodbami in tudi njihovim lastnikom, da z njimi lepo ravnajo in zanje dobro skrbijo.

V ponedeljek, 26. decembra 2022, na god sv. Štefana, diakona, prvega mučenca in zavetnika konj in živine, je po številnih krajih po Sloveniji potekal blagoslov konj. Tako je bilo tudi na Štefanji Gori po Krvavcem.

Na Štefanji Gori je blagoslovitev konj in soli  pri podružnični cerkvi sv. Štefana  (746 mnv) že enaintridesetič pripravilo Konjeniško društvo Krvavec Cerklje s prizadevnim predsednikom Antonom Gubancem.  V lepem sončnem vremenu se ga je udeležilo kar 32 konjenikov iz vasi pod Krvavcem. Najštevilnejša je bila  štiričlanska družina  Kuralt iz Dvorij  Eva, Žana in Ajda ter Andrej. Najmlajši udeleženec, ki se je povzpel konjem do cerkve je bil šest letni Lunas Gubanec, najstarejši pa 66 letni  Andrej Kuralt iz Dvorij.   Konje je za varstvo pred boleznimi in nesrečami blagoslovil cerkljanski župnik mag. Jernej Marenk, ki je jahačem tudi zaželel varno ježo. »Blagoslov pomeni, da se zavedamo, da nobena stvar v našem življenju ni sama po sebi umevna. Živali so zagotovo nekaj čudovitega v našem življenju, so neke vrste spremljevalci našega življenja«.  Pred blagoslovom konj je bila sv. maša, ki je bila  v lepem sončnem vremenu  dobro obiskana. Precej pohodnikov je prišlo na Štefanjo Goro peš iz Adergasa in okoliških vasi. Po  blagoslovitvi je Konjeniško društvo Krvavec Cerklje  podelilo  vsem udeležencem vglavke oziroma astre za konje. Pogostitev so pripravili za vse  udeležence »Pr Kuzuc«  kuharji Rajko Sršen, Franc Štirn in Rado Ropret. Besedilo: Janez Kuhar, 26.12.2022, foto: Darko Kepic

Oglejte si tudi