Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
8°C
SRE.
21°C
6°C
Oceni objavo

Marija Mežek je v Domu Taber praznovala 103. rojstni dan

V Domu starejših Taber v Šmartnem pri Cerkljah je v mesecu novembru 2022, ob upoštevanju varnostnih ukrepov proti  covidu - 19,  stotretji rojstni dan Marija Mežek, najstarejša stanovalka doma. Čestitke so slavljenki izrekli tudi po domskem radiu Taber.

Rodila se je novembra 1919 v Kranju, na Primskovem, kjer je preživela otroštvo. Pred sedmimi leti, petega oktobra, leta 2015, se je Marija odločila priti v Dom Taber, kjer  je nadvse zadovoljna z osebjem, ki je prijazno, ustrežljivo in toplo. Kot pravi, je Dom Taber čudovit in na lepem kraju.

Slavljenki, 103 - letnici Mariji Mežek so v Domu Taber  pripravili presenečenje in ji predvajali čestitke in pesmi po domskem radiu, za kar so poskrbele Katarina Bitenc,  Anja Jagodic in Neža Kropivnik. Kot je napisala Katarina Bitenc, ji »Želimo, da bi se še naprej dobro počutila v naši sredini. Mariji veliko pomenijo poštenje, iskreni medsebojni odnosi, druženje in dobrodelnost, zato ji poklanjamo več  pesmi med drugimi Med iskrenimi ljudmi, Cerkljansko faro, Dan ljubezni in tudi Ti si moja ljubezen!« V imenu vseh stanovalcev Doma Taber pa ji je čestitala stanovalka doma Julka Hrovat »Ob stotretji obletnici rojstnega dne vam čestitamo  za prehojeno pot, v prihodnje pa, da bi vam zdravje dobro služilo.«

Kljub častitljivi starosti še vedno izžareva veliko življenjske energije. Izhaja iz velike družine, imela je pet sester in tri brate. V zakonu so se ji rodili trije otroci – sinova Ljubo in Rajko, Rajko je že pokojni ter hčerka Tatjana. Bila je vodja podružnice za Gorenjsko pri časopisu Dnevnik. V prostem času se je rada ukvarjala z ročnimi deli. Veliko je pletla za vse otroke. Bila je tudi članica Rdečega Križa in prostovoljna gasilka. Zelo rada je sodelovala pri dobrodelnih organizacijah. Njeno veselje je bilo vrtičkanje, saj je zelo rada preživljala čas v naravi. Na vprašanje, kakšen je njen recept za dolgo življenje, je odgovorila: »Imeti morate veselje do dela in ne sramujte se nobenega dela.«

Marija je stotretji rojstni dan praznovala v domski sobi vesela in dobre volje skupaj s sorodniki sinom Ljubom in hčerko Tatjana in nečakinjo Barbara ter vodstvom doma Taber: Mateja Murnik Gregorin, Katarina Bitenc, Maja Gros, Zdravko Kastelic, Nataša Lavtižar in Rudi Sluga, čestitki pa sta ji izrekla tudi  direktorica doma Taber Martina Martinčič in cerkljanski župan Franc Čebulj, ki je  dejal »Šopku let dodali ste svoj 103. cvet. Veseli in ponosni smo, da lahko z vami praznujemo ta častitljivi jubilej. Želimo vam, da bi vam zdravje dobro služilo!« Čestitko je Mariji izrekel tudi pred veliko leti še pripravnik, danes pa upokojeni novinar Miran Šubic.

Kot se za tako velik praznik spodobi, je slavljenki pri rezanju  rojstnodnevne torte, ki jo je v Domu Taber izdelala vodja kuhinje Biljana Bučič, pomagal namestnik direktorice za področje zdravstvene nege in oskrbe Rudi Sluga.

Besedilo in foto: Janez Kuhar, Cerklje,11.11.2022

Oglejte si tudi