Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Kulturni večer na Spodnjem Brniku

V večeru 4. novembra 2022 smo počastili spomin na spodnjebrniška rojaka LOJZETA ILIJO ob 40. obletnici in JANEZA MEŽANA ob 50. obletnici njune smrti. Zanju je bila darovana tudi sv. maša v cerkvi sv. Simona in Juda Tadeja.

Kulturni program, v organizaciji Kluba Liberius Cerklje in KUD Krvavec Spodnji Brnik, smo nadaljevali v Gasilskem domu, kjer se nam je pridružil g. župan Franc Čebulj in v pozdravnem nagovoru poudaril pomen kulturnega poslanstva obeh rojakov. Zanimivo je bilo prisluhniti Brniški himni, rojaka Franja Česna, članice BŠK Liberius pa so predstavile Ilijevo življenje in delo s poudarkom na priljubljeni domači zgodbi Gospod Šimen. Iz te so interpretirale odlomek o ukradenem bobu. Poslednje Ilijevo delo v rokopisu je nastalo v Venezueli, a z natisom je prišlo med slovenske bralce v redni Mohorjevi zbirki v letu 2005 z naslovom Zadnja velesovska nuna.

V sklepnem delu smo odstrli spomine na akademskega slikarja prof. Janeza Mežana, s katerim nas povezuje njegov mogočen slikarski opus. Poleg oljnega slikarstva se je najraje posvečal akvarelu, ki ga je mojstrsko obvladal in prav v njem dosegel svoj umetniški vrh. Izjemne so številne freske, ki krasijo cerkve in kapelice. Le kdo ne pozna bele golobice v Bogojini! A vedno znova se je vračal med nas in naša polja. Tako tudi slovensko znamenje na spodnjebrniškem pokopališču spominja na umetnikov najljubši motiv in njegov prerani grob.

Večer, ki so ga z glasbenimi točkami povezali mladi s Spodnjega Brnika, je privabil večje število poslušalcev, med katerimi so bili tudi člani Mežanove družine, sin Janez z vnukinjo Nežo ter bratranec Franci Sekne.

Daniela Močnik 

Oglejte si tudi